[PolyU] 紅磚大學討論區(33) - F2F大爆發

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
今年仲有冇Ocamp?
今年因為疫情,Reg day同所有正規嘅O camp都係暫時取消咗,未知幾時搞返。Fm們要小心校園周圍可能會有人撩你報O camp,嗰啲屬於暗O,並唔係由Poly SU或屬會舉辦,出事唔會有任何保障,所以千祈唔好報。留意正規嘅大中細O喺收咗錢後,都會即時收到以學生會名義發出嘅正式收據,而暗O就唔會。

想住hall,有咩要留意?
學校政策係4年1宿,你從來未住過嘅通常都可以reg到,但因為hall宿位極之緊張,除非你住得極遠/有特殊需要 etc,否則住咗一年之後再re-reg成功係幾難
Hall有分兩個,分別喺紅磡灣(舊hall)同何文田站(新hall)
舊hall有分8個唔同hall,hall culture都有分別,想知請自己google或問人,非常唔建議喺公開平台包括lihkg問,因為答你嘅多數係打手
注意想住得摺啲請揀尾房區(blue zone),唔係你會晚晚畀人yo
新hall因為冇hall莊,基本上冇hall life可言,支那人亦相當多,但如果你想摺埋嘅其實住得過

咩係CAR?CRCW, CSR, EREW又係咩嚟?
除咗你major嘅course之外,你喺grad之前需要清曬30 credit 嘅GUR
GUR入面嘅Freshmen seminar, 中英文course同埋Tomorrow’s leaders 會由你department代你reg
而CAR 同SL就需要你自己reg
CAR類似其他U嘅通識課程,有分A B C D四個範疇,你需要喺四個範疇各讀1科,4科入面又同時要fulfill CRCW, CSR, EREW三個要求
一般做法會係其中一科EREW,一科就CRCW+CSR ,其餘兩科就揀冇CRCW, CSR, EREW
Fm sem1唔太建議讀有EREW/CRCW嘅CAR,因為都需要寫3000字嘅paper,year1 sem1 未識寫 paper走去讀好易爛龜

Reg 科有咩要留意?
請睇以下Reg 科常問答
1. Pre-reg左普通話CLC點轉廣東話
如果係CLC1104P/CLC1105P可以係adjustment period / add drop 轉
先到先得售完即止

2. 新學生reg咩科好
参考自己科既program docs, 一係自己couse intranet,一係library "PolyU Course Programmes Database"

3. CAR reg咩科好
自己睇 registration date 邊科d位去得最快 / 問下睇有冇人讀過

4. Free elective 點fufill
讀乜都得, 通常3個玩法
1. 用黎讀minor (year 2 10月申請)
2. 讀多d CAR
3. 讀多d 自己dept 既elective

5. CAR肥左點算
冇得retake, 請reg返同一個area 既CAR

6. SL跨sem 點計study load
每個sem 1.5cred

7. FYP 跨sem 點計study load
每個sem 3cred

8. Minor apply完點排時間表
所有野自己安排自己reg, 唔會有人幫你
讀唔掂可以drop

9. Reg科第一日confirm 左但發現有錯點算
等第2日re-opening , 到時想confirm幾多次都得

10. 如果fail左pre requisite點算
1. 可以同department 講, 如果gpa好會放比你reg
2. 讀GUR / free elctive 塞飽佢

11. 全部major科嘅vacancy係0點swap tutorial
搵到人同你調再email teaching staff

12. senior entry洗唔洗讀heathy lifestyle
唔洗 淨係讀2科CAR& SL就得
2科CAR 記得fufill哂 CRCW / EREW / CSR

學校入面點搵路?
以下係校園地圖
https://www.polyu.edu.hk/campus-map/
注意平時人行嗰層叫podium,其實係2樓。campus入面圓筒形嘅建築物叫core,入面係通往各層嘅樓梯同電梯,而房間一般會喺core同core之間嘅一字形座(wing)入面
舉例:由podium去HJ301,就要先搵H core 或者J core,然後上一層去3樓,入HJ wing,咁就會搵到HJ301
而VA, VS, M, MN, N, V, X, Y, Z 依幾座係唔同其他core相連嘅獨立座,但口語上都會以core稱呼
大部份wing都有冠sponsor嘅人名,例如Y core又叫李兆基樓,但唔會有poly人咁叫,請用A-Z core嘅叫法
我以為會一路online reg撚左3堂8半啊
Lm
Students can choose to attend a class online remotely or f2f on campus. It is not compulsory for students to return to campus to attend classes. 
唔想返學上堂
Subway can食法

1. 揀包
最普通白麵包就Italian White
另外可以考慮
Honey Oat (甜啲)
Parmesan Oregano (芝士香草味)

2. 揀餡 睇個人喜好
唔知食咩好就可以叫「sub of the day」 又平又好食

3. 跟住佢會拎個包去焗一焗 所以要等吓

4. 揀配料 即係大家最熟悉嘅this this this
驚其他配料食唔慣可以嗌淨生菜 lettuce only
每次趁啊姐執完菜先再講can I have more XX please 就會幫你塞到啲菜滿曬

5. 揀要邊種汁 又係好睇個人喜好
最大路選擇係Honey mustard ,BBQ同mayonnaise
Chipotle同ranch 呢兩隻都可以一戰
仲有隱藏嘅salt and vinegar 但似乎好淡味
加12蚊可以轉牛油果醬,但其實就係一pat牛油果蓉,冇乜特別

6. 磅水

Z can食法

首先揀主食:飯/拉麵/烏冬
飯可以揀普通飯或者咖哩(辣/唔辣)

之後會放雜菜 包埋嘅
通常係椰菜、翠玉瓜、矮瓜、甘筍之類
揀飲擇食嘅可以叫走菜/少菜

之後揀餸,大約有十幾種:
炸既: 吉列豬扒 南蠻脆炸雞 炸雞翼 吉列魚 炸蝦
唔炸既: 照燒豆腐粒 咖喱牛肉 壽喜燒牛肉 照燒雞扒 豬軟骨 燒鯖魚 蕃茄炒強
(可能有唔同 depends)
一份餐包一餸,兩餸+$10 ,三餸+$16
另外可以加溫泉強

野飲有清茶或者熱齋啡(可以自己加奶)
凍飲都係依兩隻 +$3

單餸飯麵應該$32-$36左右,加餸或者加配料另計
另外可以加嗌coffee menu上面嘅咖啡,照原價另減$10

A core 靚can 食法 (㩒入去睇)

兩堂八半兼decline左sem1 hall offer
想剪撚左佢隻彈弓手
gpa唔過2嗰啲真係好彩,有機會申請全科pf,讀多個sem
想問portal入面有無地方可以check到自己fulfill左erew crcw未
estudent>study information>reference checklist
呢度淨係check到四架車讀左幾多
冇得睇csr erew crcw fulfillment
LMLM
yes 呢個就係我想問既野
我睇到credit transfer左
但睇唔到有無trans到erew
唔知洗唔洗再填過waiver交比個department
csr**
Lm
lm
咁成group人得自己唔番
要discuss個陣都幾尷尬
想永續online
same
話說我明明揀左sem2先入hall但收到welcome email
上poss睇又係寫expected check in date係九月
屌迫人用綠卡
鬼得閒返去交form咩
好心就整online form la
傻閪
你地有冇講幾時轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞