[PolyU] 紅磚大學討論區(33) - F2F大爆發

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
一陣變金鐘連登仔點算
大把人冇讀bio啦
如果因為冇底而驚讀唔掂
咁你不如quit u啦
邊間有
又唔洗咁惡
我target 要有A/A- 好Q大壓力
唯有溫多D書
其實anat係英文bio人都會覺得難
純粹鬥背書
所以我鐘意physics
concept is the king
一理通百理明
對我黎講anat易過physio我中學冇bio
anat唯一既挑戰應該係點樣有系統咁背曬所有字
physio真係feel到唔讀會f
聽日開始要睇reference book了
hku 未開sem已經講左會開放pf
pure science
想問下醫療科同學仔幾時有得返醫院
+1 想知
好似25號前冇通知就
Anat 背晒啲野塞落腦就ok,純粹量多
Physio 要明晒先背得,結果個grade 反而差過anat
未有通知 唔想遲畢業呀屌
其實applied physics 同 pure physics 有咩唔同?
我嘅理解engine先叫applied physics

BTW polyu Ap Dept 係咪教engine多過教自己Dept嘅人?
AP Dept得一科聽講好乞食嘅engineering physics
其實applied physics 同 pure physics 有咩唔同?
我嘅理解engine先叫applied physics

BTW polyu Ap Dept 係咪教engine多過教自己Dept嘅人?
AP Dept得一科聽講好乞食嘅engineering physics
不嬲dept名個"applied"係無特別意思,可以話係歷史理由,因為polyu以前係技術導向嘅學院而唔係正統嘅大學,所以會刻意label自己係學實用嘢而唔係學術
咁city以前都係技術型理工學院

BTW poly係咪真係傳聞中咁職業導向?
d人話除咗醫療,engine,social work之外
其他都乞食
香港地讀science 文科 design嗰啲可以有幾多出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞