[PolyU] 紅磚大學討論區(33) - F2F大爆發

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問吓各位師兄多唔多要喺屋企影住考嘅mid-term
有冇得爭取彈弓埋呢樣

唔明點解上次第二波完咗就可以返去考試 今次第三波完咗就唔可以
推番條問題出嚟先
想問如果係 turnitin 嗰度顯示我個份 term paper 有10% similarity 想問呢一個數字係代表嚴吾嚴重嘅 plagiarism? Thanks
同埋想問係幾多%先會係正常?
利:係 fm 所以想問清楚啲
今round冇walk in喎
你入去similarity report,睇下exclude咗quotes同bibliography嘅rating係幾多

如果都有10%算偏高,不過通常未去到捉你play jer嘅level
poly computing有冇group
sy entry 一個人都識唔到
如果嗰10%喺晒bibliography就當然無事,因為落cite得幾個標準(APA, Vancouver),只係有一個人cite過同一份嘢都會中咁滯
每個professor要求都唔同 通常assignment guideline都有寫佢地接受幾多%以內 好多時都係cover page同reference list先搞到中曬啲% 佢地會識睇你份turnitin report 你有cite好 做足referencing就唔洗擔心
Okok thanks 因為有啲係淨係抄咗一兩粒字佢都當係🤦‍♀️😂
。btw,你自己鳩打都係會中。
唔計固有嘅terminlogy,寫essay可唔可以一隻字都唔好抄呢?
你個名
依樣真

試過畀佢highlight完全係自己打嘅嘢,佢話我抄嗰個source我完全冇睇過,可能啲terms一長就易出事
係好莫名其妙 由以前好驚,到依家唔鳩理佢了
我係fm
如果我reg 咗2科car,呢2科讀嘅嘢差唔多,甚至assignment 嘅題目都有相似嘅地方

如果我炒返自己以前交嘅assignment,咁算唔算plagiarism
有樣嘢叫 self-plagiarism
咁我唔係全部抄晒
可能抄一段
咁點計?
你照抄幾多咪會畀佢highlight 幾多
想問有時係 turnitin 見到,係 in-text citation 佢連嗰兩個作者都highlight埋話我有 plagiarism想問使唔使理佢呢方面?😂 thks
唔洗理
tutor識睇
上個sem我28% 大部份都係highlight我 citation 都無事
頭先答咗,bibliography有matching唔計play jer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞