(多圖)由零開始整GK模型

202 回覆
558 Like 5 Dislike
斷斷續續整左六個月
淨係計有整既時間應該2-3個月
隻公仔有無精
仲未
sla 真係好過fdm 但麻煩要照燈
想問GAIA油會唔會好臭
本身都有玩GK但因為係房噴所以噴西班牙AV油
但AV油又冇GAIA 059/060個類透明色玩唔到透膚
搞到我又心思思想玩油性油
新出嗰啲2000樓下有4k
phrozen台仔野
原來係2200
其實主要睇你用果隻resin既配方
我用返phrozen隻水洗灰可以直接用水補土,水性漆直接上色
不過依隻水洗灰要印實心
(空心洗唔乾淨入面既話,同埋入面固化唔完全既話,長時間有幾會會裂開,實心就唔會裂開)
我買左mini幾個月就出4k
早知遲d買
我仲衰 頂佢個肺 一路以為佢講出4k會係出一部大機
我終於等到sonic mini重新返貨 收到機之後唔夠一個禮拜就同我講出4k mini
好多苦主
不過睇完啲開箱評測之後 我冇咁痛苦
print area咁撚細上4k其實冇春用
最少對我嚟講冇春用 上完1,2層補土之後就冇分別
影響我最大嘅始終都係層紋
但係已經好過fdm好撚多
光固化嘅層紋 320 600 就可以上補土
一啲唔係大面積嘅 唔係太顯眼層紋
連磨都唔使磨就可以直接補土
磨support痕慘過層紋
Design and draw with no support
樓主好勁

好撚勁
好羨慕樓主有咁好心機同毅力研究zbrush
我都有整下自己手作, 不過software同tools冇你咁pro
試過FDM整整坦克車
https://lih.kg/auChqAV

試過Book學校嘅機嚟print自家製改件
https://lih.kg/pbaGkuX

而家手頭上仲有隻print完上緊色

我都好想買返部自己機, 但可惜仲未搵到工
即係盡量畫到個model唔洗support都跟著print上去?
但個底多多少少都會有
Yes! 但係你諗下磨平面 簡單過曲面好多倍
咁都好難就
睇舊嘢本身設計成點, 我用開海綿有時寧願捽曲面多過挫平
可能你整figure 已經習慣咗要磨曲面
我通常印開機械件(eg. 一件嘢入面嘅parts)
或者多一啲比較平面嘅件(eg. gundam裝甲)
我有塊20乘20嘅玻璃
痴啲砂紙上去磨
磨平面超快超爽
隻貓more
巴打本身做邊行?
巴打好勁 我都想學畫CAD
整囡成隻都冇平面 我都係拎電動磨機磨算數
磨機入唔到既位好地獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞