(多圖)由零開始整GK模型

202 回覆
558 Like 5 Dislike
早幾個月日日homeoffice多左好多時間出黎
唔用盡d時間黎整多d野放落作品集就晒曬
見連登成日有po講gk但冇乜人講點整就po埋上黎
一黎po左完成品先 有興趣既巴打可以繼續睇落去

今次整既係天使降臨我身邊既種村小依
蘿莉真係好香

底褲最後噴左做白色 啱曬小學生形象

今次會主要用左zbrush黎整3d model
某d位zbrush 難整既就用maya去搞
brush我就好推介榊馨出既brush 免費既下面有link
http://sakakikaoru.blog75.fc2.com/blog-category-5.html

素體

動作

頭雕&頭髮

基本完成

畫好圖分好件可以拎去3d打印

今次會用光固機 因為印gk想精細度高d
用FDM會磨餐死仲冇曬detail不了

加support同切片
咁做完呢個步驟3d printer先可以一層層咁印上去

今次每層厚0.03mm 係我屋企部機既極限

印得

本來印好磨好 但比隻貓推曬落街粉碎要再印多次

犯人

印完磨好其實可以就咁上色
不過因為諗著拎去日本wf參展同申請一日版權賣
同埋用白cast上膚色會靚好多
所以下一步係開模複製

矽膠ab模

本身想用真空機脫泡
不過屋企呢個真空汞係本身用黎整冷氣唔多夠力抽hei cast
未抽曬d泡出黎就已經硬撚左
最後都係買過部新

複製好 變成平時可以係出面買到既白件

不過整呢隻樣本既時侯仲未送到香港
所以複製出黎係好多氣泡要執餐死
特別係膚色位要噴透明膚色唔可以噴灰
因為膚色噴灰個令膚色冇左次表面散射
令d色好實成舊膠咁

透明膚色

白cast唔噴底灰用光油代替
呢種膚色用gaia059同060溝出黎
之後開到好稀咁薄噴慢慢噴就做到

燈光可以穿過零件裡面散射

呢個效果係3d render裡面叫做SSS (subsurface scattering)
如果冇既話d膚色就會好膠

畫眼用左田宮琺瑯油 每畫一層上一次硝磯光油做保護

最後噴埋消光油就完成
好撚勁
你呢d專業級喇喎
模型呢啲唔啱我都覺得好勁好靚
多謝 但係香港都係乞食
整得好好
你可以考慮吓幫人GK上色

有冇其他作品可以八卦下
有冇得唔著底褲?
我都想但會申請唔到版權
咁樣整又幾過癮 勁
LM
基本法腐乳cap579
整多啲女女我會幫襯你
自己老婆自己做
樓主接唔接訂單?幾錢左右
正皮俾你個心機
睇圖都覺得難
巴打 會唔會幫人維修figure 補下色
有神快拜
好勁
整得好靚呀
整得好靚
好勁3d print原來可以咁靚
巴打咁撚pro
樓主啲工具咁專業 上色技巧又靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞