[圖文攻略] 30分鐘公司債入門

143 回覆
109 Like 7 Dislike
強帖留名
同我睇美股估值差唔多,都係用 OCF
我都係在路上乍非專家
巴打係點睇 AR 同 PDCN?

一隻就full hedge 2021 NG price 再不斷低價回購Bonds慳息 ,加埋 渣住900M midstream子公司但off balance sheet, 每年收息都170M
管理層 完全唔hedge NGL price 真係膽博膽

計數 2023 係安全

PDCN 就唔睇細數都覺穩 ,年年 100-150m debt reduction ,最近加拿大mkt share仲高左,同埋佢無乜中東鑽都係優勢

都係2023安全
我係諗. 雖然你已經講得好details同淺白, 但都要有d智力門檻.
ETF會唔會更容易入門?
嘿嘿我當你讚我架啦
我相信投資係智力正常就學得識
所以接下來先想打好基本功
講講財報基本功
然後我自己覺得孖展迷思要破除
最後係講估值 呢個係自己修行嘅一部份

其他投資工具我就多啲接觸先講
比較隨緣 始終咁撚多工具要講要學都cover唔哂
揸緊條AR 2021
一開始唔識9入左
>>>8maan同8wan嘅on9唔該含撚

淨係呢句都值得幫你推啦
可唔可以簡單介紹下 EBITDA OCF CAPEX FCF 點解?
同埋係Morning Star search 74733VAC4 好似搵唔到results
我都有AR學識呢個model之前入左
以前個model係睇佢收入穩定負債率唔太高就會入
都未有時間再檢定
巴打識野
吖頂你唔識都無發現自己無解呢啲硬上左
遲下會出文講初級財報入門
我係用IB Bond scanner搵架嘛
你要係moody/ SnP個網搵呢個cusip
搵到間公司個名同ticker
有時發債公司係附屬公司無ticker 要係條債入面family個tab搵番有ticker嘅係邊間
我google過大概知乜來
但擺落excel唔知點應用
Is ok我都經歷過
純粹係太多太多資訊唔知點組合理解
要啲時間build up
咁香港時間想search 下有咩bond
用咩網/ app 好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞