[圖文攻略] 30分鐘公司債入門

143 回覆
109 Like 7 Dislike

搵齊數之後(唔知仲有幾多人睇緊呢⋯⋯)首先我地要睇佢還唔還到息,重要嘅測試就係Interest Coverage,即係佢搵嘅錢還到幾多次利息。呢度重點睇兩粒數:5Y Low OCF/Int同5Y Avg OCF/Int。前者係想知佢最差果陣還唔還到,後者係想知佢平均果陣還唔還到,可以睇到兩者都可以還到3次,算係合格。

然後就係估算佢尼緊呢五年搵得夠唔夠錢還本金。個概念大概係假設某個收入收五年,加埋而家手上有嘅Cash,減番到期果陣同之前要還嘅債務,睇下有無錢淨,有就係還到。呢度幾個唔同嘅數係唔同計法嘅OCF 、FCF同EBITDA下還唔還到,但主要都係睇OCF。畢竟還錢用現金,OCF就係佢做野賺番尼嘅現金;EBITDA唔係現金係會計應計數,FCF係減左資本支出嘅現金流,而資本支出係可以控制的,必要時可以減少資本資出尼還錢(但最好FCF結果都係正啦,點知減資本資出會唔會做唔到落去架)。

EBITDA同OCF個數差咁遠,通常係因為公司係會計上做左啲手腳;FCF計都好負,咁要諗佢少左資本支出仲維唔維持到咁多OCF;要進一步鑽研佢做左啲乜。OCF就都還到嘅,但考慮埋FCF個數似乎有少少危。

再睇睇佢再融資能力如何,反正佢搵唔到錢還但借都錢都唔係唔得嘅。比較番佢債項佔廠房設備嘅百份比(Net Debt/PPE)同清算價值(PPRHairCut)估算,佢賣哂啲PPE係可以冚到啲債,咁就有融資能力;Debt issuance Net 5Y 個rationale係還得嘅錢就借得番出尼,當係佢未來融資能力嘅一個參考咁;下圖講嘅係佢仲有2022年到期1250 Credit Facility未用,但2022年到期嘅野保唔到2023年嘅債,除非可以續,參考下算。

最後就睇佢整體還債能力如何,主要就係要睇佢Debt/OCF個數可唔可以細過債務到期嘅加權平均(呢度就係右下角3.11果個數)。Debt/OCF個單位係年,講緊「現時嘅OCF要幾多年先可以還清啲債」;而債務到期嘅加權平均就係講緊債務平均幾時會到期。如果佢還清個年數係多過到期年數,咁就即係還唔清啦。

點解呢個數咁重要呢?佢明明還到2023( 即係想買果筆)嘅債,咁其實就還到本買得啦!但係2026嘅持有人都會諗到自己啲債危危乎,就可能會低價沽左啲債出尼,公司就有動機回購番2026嘅債,咁就減少左可用於2023還錢嘅資金。同樣地如果股東知道佢未必還得起啲債,就會賣低個股價,佢想發新股還債都事倍功半。還唔起債會影響佢嘅資本結構,令到你手上嘅債無佢睇落咁安全。

呢個Case入面連最樂觀嘅OCF都無法準時還到錢,咁所以佢靠自己係未必還到本金的,呢個情況就要睇番佢再融資能力如何,如果佢個Credit Faciliy同其他債可以延期同更新咁就唔怕破產,但一日唔賺多啲錢都只係苟延殘喘。
五、結論

如果佢可以控制Capex而又唔減少產生OCF嘅能力,以過去五年最差嘅情況營運都仲可以還到2023條債。萬一再差啲都有相當嘅融資能力可以借到錢番尼還,但如果Credit Facility無得續期就可能會有周轉困難。至於三年內還清啲所有債就應該唔得,引申問題會威脅到2023隻債嘅還本。呢隻債還本付息能力絕對係徘徊係死亡邊緣,雖然照計還清呢條債無問題,仲有14% ask yield,但考慮到手上已有三隻油債,都係再諗諗先。

P.S. 感謝KT巴打循循善誘教導同解答先有呢篇文出到尼!!!
最後想利申一點,以上分析不構成投資建議

第二點係消滅散戶嘅意思係希望大家用腦投資
你可以唔buy價投 可以劃圖睇勢
但唔好唔諗就亂用血汗錢投資
共勉豬
呵呵多謝巴打
樓主最好提吓買bond會有call date, convertible, 有冇抵押品, 同償還優先次序
太長未消化哂
請問樓主prefer要高yield bond定評級好但margin咁買?

同埋3月個時好似債價大跌?
係咪實際上可能買到D錯價嘅bond?
會推薦咁做嘛?

冇咩研究bond 希望D問題唔會太奇怪
感謝
仲有留置權果啲 一定要講
會係另一篇文講
今日出左文抖抖先
Margin做唔做 第一睇價格波動 因為呢個係斬倉風險來源
咁投資級實好過低投資級 但高級都會跌價 記得上個月有幾間大AirLine都跌到7、8%ask yield

但Bond呢家野始終要睇佢還本付息能力
與其講高孖高級債 不如預留足夠嘅buffer會比較好

錯價呢個我唔敢肯定 但BondMarket係大過股巿而少人參與 spread可以好大好大 覺得有好多位係擺明唔會出事你砌到60蚊係咩事
多謝chi!!!!
yessssss
新手今朝plot既內房distribution 唔好浪費
利申:未必齊哂咁多間issuers
可能我問得唔清楚
如果 1. Margin投資級 2. Cash低投資級 兩者最後return都係8%
咁樓主會考慮1定2 ?
有D怕低投資級易default 搞到贏粒糖輸間廠

感謝
留名今晚睇。巴打有心[url][/url]
正野多謝巴打
但內房債200kUSD起跳
HI BRO,
bloomberg 入咩出呢幅圖出, 唔想問HELPDESK

thanks!
經分析表明公司有能力還清債項下 唔理級別孖足 prefer高回報果個債

Default risk點都有 解決方法係分開買多幾隻
利申手上17隻債全部唔同公司 1.51x 32%buffer
要同時default 5-6隻先會斬倉

債務管理要再開文講等我
太複雜. 買基金方便但係management fee真係
用<FIW>再drag條list過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞