[圖文攻略] 30分鐘公司債入門

143 回覆
109 Like 7 Dislike
leavr name and learn
打電話 好似唔洗
我開戶由頭到尾都網上搞
新手留名學嘢
LM 學嘢
因為我開完acc
就卡住左,又link唔到銀行
留名,遲D可能借下稅貸買bond (平既話)

但係6厘以上B級全部都係油公司郵輪個類,真係買得過咩
我睇moody 仲要係negative outlook
lm
Cls你真係勁有心機,btw剩係睇金流+資產都唔係100%

有心玩既睇清風險,千奇唔好見係債就以為穩陣要做做功課
最近先開完ib
入左10000蚊link acc都要等2-3日
Thx. 我試試打電話問客服
強帖留名
有心機 推
我入左錢半日就開到... link好哂
稅貸買就要諗番現金流match唔match啦
銀行貸款要還本金 每個月抽走你一舊現金流
咁好似本末倒置 本身買債係想多現金流
不如孖展好過 息又低
留個revolving去應付大跌補倉就可以嘅不過

每個人承受風險能力唔同吖青
我自己計完有信心就去馬
你可以再諗
巴打 因為開頭資金唔夠 買開Baby bonds 買買下就全部都係 你覺得洗唔洗買叔直債 兩者分別大唔大?
回到核心都係要睇公司現金流
主要baby bond年期長 risk exposure 大過短債好多吧
轉唔轉你諗你
資金唔夠就融資啦
不過融得要小心投資
可以睇下我blog講podcast風險篇文
Cusip 收一鎂冇問題.
我見market data subscriptions / fixed income / Corporates and Municipals. bond ratings 要每月3鎂。

入門係咪都要有? 定去其他網頁找rating 的?
留名學嘢
lm
Rating 就subs啦 要用尼scan
Market data就可以唔洗 去其他網搵夠做
無記錯IBKR PRO係包大部份Company嘅資料
我無額外sub囉
巴打,點解呢part要用未來5年收入去睇佢3年後還唔還到本?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞