[圖文攻略] 30分鐘公司債入門

143 回覆
109 Like 7 Dislike
早排好撚多經營良好但yield高嘅公司

五年內嘅投資級債聯儲局出手接貨所以唔洗望
而家得番啲油公司同內房債 都真係四五隻先有隻高收得尼過得去
我自己諗住分析完6%以上果啲 可以買嘅無哂先落5%

幾十年長債嘅買ETD可能好啲 係Ex交易流動性高啲
不過太長遠嘅野就要深入啲分析花多啲時間
你咁講我會怕醜
不過再高質啲嘅都大有人在嘅
thanks

岩岩接觸美債
美國公司債 係咪都係每日計息?
如果到期前 賣出,係咪下一手買家 係ask price 之外再另外俾息你?
即係無股票的除息動作?

但係買hyg jnk要比稅 好似好唔抵
無錯無錯
照我觀察
美債每日計息 計入accrued interest
直到公司宣布派息日同金額 就會轉去accrued dividend
派左出尼就去現金
有啲人中意十二個月都有債派方便支出
但其實你知自己會收幾多息 就算逼哂係一個月
因為有accrued interest 都可以孖現金出尼用
無除息架
你買果陣比嘅係價+accrued interest所以唔洗除淨
如果欣賞在下不妨subscribe 我blog同埋推下我其他po
感謝欣賞
係吖ETF派嘅係股息大部份都要交稅
不過可以當佢big basket安全啲杠番個回報出尼嘅
但etf無本金保證 波幅大啲 危險啲
新手

當債券係定期咁收息 有冇問題
Suppose 我唔會買 中國債
債券就係借舊錢出去定期收息
巴打你睇埋我另一篇文吖 Bond簡介尼
https://poorjjcapitaliststruggles.blogspot.com/2020/09/what-is-bondbond.html?m=1
IB係咪可以買債
如果我開IB, 係咪打電話上去簽野
然後IB 就同 銀行acc互通
巴打幅圖果隻coupon rate 4%
留名慢慢睇 樓主可唔可以開post 講下分析financial statement
巴打睇完你債同REIT 2篇文
好有心得同深入了解
不過對我地呢d凡人黎講
直接介紹下幾隻bond/ reit, 分析下
會唔會更加好?
IB 按入債券果頁 好多野都要比錢先有得睇,入門學習其實有邊d一定要有?
多謝巴打分析,我都係3 4月果陣撈左一轉渲4到依家,依家買債個Yield真係低到唔想入場

睇返的Reits覺得就算扣30%稅都仲派得多過的Bond
留名
準備出講啲基本概念
睇財報係一條好長嘅路
我都唔敢扮專家
你有追開喎青
咁你應該知道我嘅目標係希望傻散變專家
一日自命凡人求冧把一日都係傻散
你唔想傻就食左篇文佢啦
呃 交左IB月費10鎂
Subscribe CUSIP 個費可以waive月費
然後我已經無比其他錢
你係咩位要錢睇唔到
咩REITs咁正介紹番
我都轉左啲去玻港reits
但reits始終係ety無本金guaranteed
已bookmark 你blog

有機會講下買債用槓桿的風險計法 好嗎?

同埋新手買公司債 , 有無邊幾隻大野、穩健的、(低yield 都唔緊要)值得入門研究下?
會講吖但人得一個寫唔切
原來有人追文感覺係咁複雜
個人覺得揀啲實業公司研究下拎個概念熟下手感先
唔洗特登搵邊間穩嘅研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞