「netflix」願者上網有香港示威場面

751 回覆
1737 Like 126 Dislike
Push
咁佢就要解釋下啦
唔係剪埋一碟啦
呢啲拍攝手法都係引導式剪接
push
推!
Push
推完記得上Twitter 做野
外國人唔上連登
佢似中左FAKE NEWS, 以為香港人因為5G而要拆燈柱
push
投訴師進場
表現手法眼高手低
佢為咗講個懶inspiration的故事,已經應用咗個暗示理論落條片度去製造一套新陰謀論

ISIS+羅興亞人事件+香港示威畫面+反climate change+反疫苗+pizzagate+青少年沉迷社交網站→全部係演算法廣告的錯(其實部分係部分唔係),最後黎個青少年被扣上手的畫面加深觀眾恐懼,跟住話唔撚驚有監管就得

監控燈柱係有好多國際媒體報,根本無理由錯,加上係Netflix上架片一定有budget做fact check,佢特登搵條得幾十likes ig N手cap出黎的fake caption(片係真 caption假 典型造謠手法),真係好質疑佢背後用意
唔明點解第一時間會諗到quit netflix抵制係咪習慣左香港mode下下都要推向極端去處理問題

正常成熟公民社會係應該寫信向netflix反應套片有問題、立場偏頗、有冒犯性內容乜乜。或者係Twitter 討論上引起公眾關注

講真就算套片有問題都係個導演問題,netflix要做生意既盡量唔會take side得失敗任何一方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞