日企大舉退出中國 申請補助經費達政府預算11倍

254 回覆
707 Like 4 Dislike
最後會係好多庫爾德人 非洲黑人 中國人去做勞工
日本同香港一樣 讀唔成書做中上層職業就玩完
你肯洗廁所都大把外勞同你爭

利申:讀唔成書 同南亞人爭緊飯食
睇國民level ok?
日本local連local野都未必消費得起,仲外咩國?
睇黎日本人窮到冇錢食飯
啱聽?
大不如前
鳩up下就係咩,咁澳門一早係國際金融中心啦
痴撚線
印極都負利率
借十蚊只需還9蛟
點會爆
係日本有番咁上下錢既人好多都移民走
其中一個熱門地方係夏威夷
另一個係california
師兄真識貨, 中國最有錢
係,Hawaii真係好多日本人。
但係相對中國/香港走難式移民,同埋歐盟五眼呢D可以四圍走,日本移民比例少好多。

可能係語言問題。
此地不宜久留....快撤
支那狗又贏一次
呢次支那真係可以趕日本仔走,等日本收皮
駁唔到就做悔氣撚二元思維
唔係啱唔啱聽,係你睇既角度同我睇既角度唔同
你啲論調比我感覺就係一對男女計落有兩粒睪丸,所以男同女各有一粒睪丸
日本係班財閥後代/前貴族院後代有錢,普通人根本好撚窮
係Local 嘢都消費唔起 定唔想消費?
Local 野消費唔起咁比邊個買

以為去過幾次日本就當自己係日本專家?
都係個句
日本拎住幾多美債?
Google 下

定選擇性失明?
多番日本製產品一定買到佢斷貨
同埋日本普通人根本冇能力對外投資,你以為香港人咩

有親戚喺傳統日本大手企業做,佢地話調嚟香港既日本人退休前都唔會想返日本
公司點投資真係冇咩人想理,果啲係日本總部既事
最緊要嚟到香港,公司幫你交租,幫細路搵學校+交學費
職場文化又冇日本總部咁大壓力
大有大投資
細有細投資

日本有個叫渡邊太太
而基本上全世界的大公司 有自己的專為日本人服務的team 日本巿埸唔會Under Asia Pacific team
依個就係出得起錢的待遇

窮人邊度都有
但人地窮得黎唔會好似強國一千蚊個月咁

依個世界唔係得你 同你幾個親戚
明冇

唔明就google 下咩叫渡邊太太
渡邊太太(Mrs Watanabe)是一個經濟學術語,指的是以進行借貸利率低的日元,兌換成外幣後向海外高利資產投資做為理財持家手段的炒匯散戶。 此名詞起源於英國《經濟學人》,由於渡邊是一個常見的日本姓氏,而有一部分炒匯散戶為家庭主婦,《經濟學人》便以渡邊太太來稱呼這些進行外匯操作的個人投資者。

人地走出去買野
香港人仲穿緊膠花咋 on9 仔
廢撚事理果班傻鳩
國窮民富
D老坑不知收埋幾撚多CASH
收埋唔用有撚用
冇人消費邊有人賺到錢
日本80年代泡沫果陣咪又係財大氣粗同而家D支那人根本一鳩樣
唔信問下你老豆老母
日本拎住幾多美債?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞