日企大舉退出中國 申請補助經費達政府預算11倍

254 回覆
707 Like 4 Dislike
日本人有冇旅遊隨街呵屎呵尿先
又冇話要不是我地日本人乜柒乜柒先
日本奶咗一次嘢之後學咗韜光養晦
所以咪收儉反省囉,支爆後支那人會唔會咁就真係如難講
以為日本窮的
通常都係聽咗共產黨個套
估唔到香港資訊咁發達都有咁多人以為日本好窮仲係失落二十年失落緊, 人地奶過一次野低調累積軟硬實力就當佢冇料到
人哋5-60年代已經好發達
日本個幾個財閥富可敵國
日本政府拎咁撚多外債 都話佢窮
個班人真係
高科技同重工業都仲係好勁
講日本永遠有人死執日本好窮 失落十年
但係而家仲係世界第三大 就嚟上第二
日本不是“失去了20年”,而是默默完成產業大轉型!
https://www.facebook.com/wakaba.hiroshi/posts/2400861250043319
如果嚟緊啲電子產品係mij 實會買番啲幾件玩吓
收收埋埋食唔出聲
其實另外睇住出 奧運係向外 show 野
武肺正仆街,希望一年佢地搞得成
點解唔關事on9
你會唔會話香港有錢過美國
你真係唔識架啵
醒目
同一款電飯煲 一隻中國造 一隻日本造
個機身係咁嘅分別
日本製賣US$230 中國製賣US$150 (Costco更平)

知唔知咩叫ppp
人講gdp 你又學人講
唔識既嚇一跳,識既得啖笑
好撚柒架

但呢幾年越黎越多
日本做人太多社會壓力+天災
每日都要提自己隨時下一分鐘地震
其實果個感覺都幾絕望
呢樣真 無論咩行業咩公司
要做日本market真係要有條speicla team for日本 仲要最基本係識日文 ,多少少錢既請埋日本人
以唔係普及既語言黎講
呢方面日本真係勁 至少令堆公司肯投資落去
有用 因為日本遺產稅好撚甘 唔用咪最後收歸國有
太依賴單一地區 好易出事
而家都十幾蚊就有碌啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞