日企大舉退出中國 申請補助經費達政府預算11倍

254 回覆
707 Like 4 Dislike
日本玩緊材料科學

日本勁在好多專長嘅技術同服務係B2B層面,唔係B2C(賣俾一般消費者)
日本公司有好多專利零件同高科技材料全世界都係要靠佢
而家d電話鏡頭、醫療器材、化妝品雖然個end product唔係日本公司出品,但入面都有用到日本發明嘅核心技術,樣樣都賺錢

Sony d cmos 訂單多到做唔切要搵TSMC 代工
如果50蚊一支mij 牙膏你會唔會買?
其實呢
日本政府hold 住的美債仲多撚過強國
長遠對日本有好處,推動日本技術發展
你知唔知日本FDI 對外投資有幾多
堆錢去咗外國買野
咪少咗錢在入面消費

李嘉誠唔投資香港 投資外國 咁係咪代表佢財政有問題?
點解唔肯 好過依家就算比幾百都只係中國製
料已經差 成品質地更差
MIJ 就會大大隻字寫出嚟當眼做賣點
支那製就盡細盡隱藏
好想去日本
計左通賬未

Sony在明年2018年3月期營業純利(美國會計標準)將達到5000億日元(折合約353.3億港元)以上,比本年同期數字勁升8成,有望成為Sony創業以來最大純利的一年(Sony在1998年3月期曾創5257億日元純利記錄)。

用20年先破到紀錄
香港人工已經升左3倍
港交所股價已經升左10倍
咁又點
你會唔會見到發達國家國民唔願意消費?
北歐都唔會啦
用全世界標準去睇,日本絕對係唔窮
但係用先進發達國家標準去睇,日本真係算窮
果種固執得嚟劍走偏鋒+all or nothing既日本人思維間接累死日本
好多最後出爐既policy都係保障緊既得利益者,完全不利日本長遠發展
日本每個bb未生出嚟就已經負緊債
內債成2百幾%,國民/私企埋單,遲早爆

其實好似和牛定位咁就得
專注高品質
大把市場

其實low-end都得
好似MIJ Tomica車仔咁
淨係見到MIJ呢幾隻字都好好J
香港人願意資助日本企業撒離中國大陸
最重要政府同國民肯support就得
mij多,國民需求大,要出口就更值錢
支共就
made in japan
日本人 8x,90%人憎中國
美國都好像66%左右

咁係咪唔洗奧運都搞得掂啲經濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞