日企大舉退出中國 申請補助經費達政府預算11倍

254 回覆
707 Like 4 Dislike
晶苑
成間廠老笠左
然後收窄出口去日本既貨數

唔走至奇
H&M, zara好幾年前都已轉左去東南亞
咁又係 語言 職場文化 都係個問題
我有中國製造2025驚閪
屋企個冷氣都係
細房換左幾部, 佢都重好好力
日本係有錢係國民有錢
政府真係唔算有錢
日本已經想係國民到拎錢好耐
不過唔成功
d老人家可以拎千幾二千萬yen出黎整屋
有報道指,日本預計承辦2020奧運可帶來可觀收益,後續經濟效益高達32兆日圓,《時代周刊》最近則報道,日本全國為今次奧運投資高達250億美元(約1,950億港元)

日本gdp 4.971 兆美元(2018)

25 billion/4 trillion *100 =0.625% only

損失0.625% gdp既錢叫好窮?
咁港共咁多幾千億港紙兼回唔到本既垃圾大白象係咪又好窮呀柒頭
呢樣真, 以前睇日本房屋改造節目, 班老人家可以拎咁多錢改造間祖屋, 好有米
聽得太多強國大外宣多?
MIJ

貴一倍我都買

我有架Olympus 百三萬像相機係MIJ,仲用得!!
Zara 由我0X年第一次買到上年都未見過終国製雖然香港分店係分店好似係藍
中國的內循環又更強大了
日本人自己都話自己係労働後進国
我一年左右同Twitter d日本朋友講過話可能會離開香港
佢地有人問會唔會黎日本
我真係講黎日本玩就ok
黎日本工作就不了 應該會去其他英語圈地方
佢地都話正解
軟銀 已經輸唔少喇喎
仲有錢派嘅
唔少都好想去美國
搭唔到泡沫爆破前尾班車就好難出國,主要係afford唔到學費同生活費
加上日本好多野係4月開始(返學,入職),同外國calendar唔夾,所以冇得留低要返日本就慘啦
但家電 五金 建材好多都仲用緊大陸貨
希望不久將來可以課金比東南亞
低位入
仲賺緊
最大個笑話係
每年有大量盈餘既香港走去窮撚過閪日本去接濟
不過佢地真係勤力做野又懢
去國內旅行已經好開心
儲埋一大筆錢
唔好咁樂觀住。唔好攞完著數,過一排又番轉頭先好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞