長和系苦主入黎

1001 回覆
72 Like 2 Dislike
仲有隻6號仔 又跌乜撚
1038又跌
集團擁有可開發土地儲備約9,200萬平方呎,其中500萬平方呎、8,300萬平方呎及400萬平方呎分別位於香港、內地及海外
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E8%97%8D%E7%B1%8C%E6%A5%AD%E7%B8%BE-%E9%95%B7%E5%AF%A6%E9%9B%86%E5%9C%98-01113-hk-%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E7%B4%94%E5%88%A9%E8%B7%8C58-164047040.html
41.35
1038由3年前由6字頭渣到依家
9200萬呎中大陸佔左8300萬呎
我唔知佢呢個呎係指土地定係樓面面積
姑扯當係土地面積,5倍發展
大陸約莫賣1萬/平米,利潤9估2千/平米
830萬平米*5倍*2千/平米=830億

賣得晒先係830億 仲要以上數字都係9估原來長和既股東咁既質素
1113 火箭升空
41.55
能源價格跌呀嘛
8300萬喎,唔係830萬,照你咁計係8300億
Sor睇錯,係呎唔係米
1113 升
原來唔單止無common sense
長和股東仲要係盲亨黎
我抱住抽水心態入黎笑下都可以咁搞笑
1仔呢兩日咁俾面
1113 GGOGOGOGO
算係咁
好想喊
大陸d地就算9數啦
冇錯
長和系既帳簿唔可以單從income statement 分析,好多數比JV/asso 結構隱藏左,但cash flow 冇得隱藏,有幾多錢流入/出就要如實反映,化妝機會細
未發展都拎出黎講 咁講全港最勁果間應該叫恒基
補充番先 4千5百萬平呎農地 5倍發展
扣晒補地價淨賺5千/呎
大概淨賺1萬1千億快啲買恒地
俾個no. 你地 驚你地唔知 0012阿
政府個款擺明係倒一萬億落填海都唔買地產商農地
買又同講法即賺6百億 好過慢慢起
不過唔好諗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞