長和系苦主入黎

1001 回覆
72 Like 2 Dislike
香港的確好搵,因為政府有錢,用戶無咁惡。

點解外國Infrastructure 會有人做,好多時唔係因為return,而係因為certainty of cashflow 同financing means。絶大部份公司嘅上級機構可以用shareholder loan 做liquidity fund 額外賺錢,除此之外,replacement Capex 唔少有補助/ passthrough,不過好睇乜嘢行業。

長建有太多energy related business, 除非佢啲business 只係收cost-plus management fee而無revenue risk,否則低能源價會玩死佢,同科威特一樣。反而water and sewage plants, transportation (non-aviation) 呢啲真係暫時無有怕。
呢幾隻野坐到就嬴. 等tech 爆左, 就係炒old econ 時間
其實1,6,1038,1113係咪應該要再重組
依家其實爆緊
係要等埋疫情好啲
啲人先敢買舊經濟股
重組算唔算好事呢
買股票買穩 去番做定期啦
長期死魚 經濟好都無肉食 一跌就keep住跌到仆為止
月供驚閪
215⋯
同恆地比

人地10送1都變無
之前最低45果時驚佢再跌唔敢入
6號仔$77
有 1 同 1038
不過只佔唔夠 5% 身家
擺住喺度算9數
除淨前咪上過41
2個仔, 一坐正就改晒玩法
股東真係睇路...
唯有信佢2父子 不停加注1113
要博都係博呢隻
我覺得係因為政治原因令長和系股價沉底,啲基金唔買甚至沽貨換馬
778 民生區收租最穩陣
808 就慘d 乙級寫字樓為主
1仔搞緊個鐵塔應該唔錯
買股票派息係呃阿婆既姐.

1. 所謂股息係係隻股票都扣返個現價
但係啱啱除浄前真係有六釐息,就算冇10送1
不停加注反而唔敢睇好
疫情下年應該會okay. vaccine 出, 大家都會有口罩.
所以唔急呀. 你急都唔應該買佢啦... 你見誠仔仲有掃1113, 我覺得無死錯人.
現價. $49
帥兄有$3水位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞