香港外流球員討論區 (33)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有冇片啊
孫銘謙咪都計傑志
型咗 無咁white trash
印度佬feel
Like左,佢普通話同 442參唔多,鬼佬黎講算幾好
條女好撚垃圾
都係富力好
佢識唔識講廣東話
鬼佬通常學普通話先

BTW, 佢D普通話好過我D煲冬瓜
32歲的羅素過去幾個月自己在各方面都遇上巨大改變,除了要適應新球隊,6月初成人父後,這位港足「新手爸爸」,亦多了一份家庭承擔。

8月初首次與江西聯盛會合,羅素至今已經與球隊操練近一個月,此前這位港足代表一直身處家鄉英國,平時亦不忘堅持個人訓練,但比起新教練、新隊友,以至於新踢法,羅素認為在新環境中最難適應的,必然是與英國截然不同的氣候:「我都用咗一排先至適應到呢度啲天氣。之前自己雖然每周日日操,甚至每日試過操3課,但係根本唔足以應付喺呢度36度高溫下踢熱身賽。好彩最終訓練成果唔曳,自己都好滿意。」

轉戰次級的中甲聯賽,加盟今季以遞補身份由中乙升班的江西聯盛,羅素至今對新東家的狀況,尤其主帥黃勇都感到滿意:「好享受同江西主帥合作,我同佢互相尊重。佢欣賞我嘅努力,對我嘅職業水平表示肯定;我都好欣賞佢嘅執教能力,尤其係每次操練期間,佢指導球員嘅細節程度。」
今年6月,羅素妻子海倫誕下囝囝Zachery,從此這位踢法勇悍的港足鐵衞於球場外多了一份牽挂:「可以見證囝囝出世,一直陪伴佢到滿月,係無與倫比的感覺。平時我當然好挂住佢哋,唯有成日同佢哋透過視頻見面,睇睇老婆傳來嘅照片同短片。」

反復無常的疫情,令羅素舉家搬往中國内地一起生活的計劃,最終被迫擱置,唯有留下身處英國的妻兒,獨身前往中甲接受新挑戰。他坦言平時難免會挂念遠在他鄉的家人,但初出世的囝囝,卻令自己在綠茵場上多了一種動力:「今季係我第一次以爸爸身份落場比賽,為咗囝囝,好希望自己可以踢出好表現。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞