大公司人工低啲 細公司人工高啲 點揀好

127 回覆
84 Like 8 Dislike
nmc黎嘅 係我個行業香港嘅龍頭
細公司係普通私人公司 唔覺得會大搞到上市嗰啲
絕對係對客嘅行業
所以大公司嘅人脈係咪係依個情況好重要?
呢樣真係冇絕對啱定錯,我就會睇兩樣野:

1. 細公司細得來又冇前景先?唔係講緊你人工有冇得上,係講緊間公司有冇可能變到大公司。簡單來講,等於係你會唔會20年前就入去做Amazon。呢樣野好主觀,但如果你都覺得間公司無前景唔可能變大,就一定唔使諗唔好留喺細公司。

之前有唔少朋友係做間細公司,做做下間公司比Google收購左,依家令人勁羨慕。但當時邊有人諗到啊?

2. 另外就睇下你覺得自己有冇真係過人嘅能力同心思啦。有既,大公司;無既,睇工資。

成日話大公司要識做人,但係喺大公司上唔上到位,當你仲係做細既時候,hard skills 係基本,excellent hard skills就係踏腳石。我大把同事喺大公司10年都做同一樣嘢。

我同幾個朋友有傾過以前點樣脫穎而出,大家嘅共識係,好彩有人識欣賞自己。然而點樣先會有人欣賞自己呢?我哋嘅經驗就係我哋都識得幫老闆解決一啲人哋一直都好想要,但其他同事一直都話做唔到/要好多時間先做到嘅嘢。當你成日都係公司入面唯一一個幫佢解決呢啲問題嘅人,佢就會開始注意你。

呢件事唔一定要係好複雜嘅事。簡單至,因為知道老闆睇銷售報告嘅時候會想睇埋某一啲嘅資料,就預先將果啲資料做定少少分析,擺埋落個報告既Appendix。又或者係,你幫佢整一個interactive visual dashboard。呢啲嘢唔一定得你識做,但你係第一個做(而做得好),佢就係會留意你。

希望比到你少少food for thoughts.
揀大轉工方便,除非你做一世
點都大公司秤先
做過大公司再轉都易d

你細公司 人地識你老鼠
大就nmc 我個行業嘅香港龍頭
細就港資私人公司 全公司就得50人
大公司好啲,遲啲再轉工人地HR識你做過既公司,對你信心都會大啲
如果大公司係global Fortune 500 ,就一定做左先。 好多中小企個工作流程好多缺陷,為求唔爆煲就算。大公司就算部門想hea 都有班IA /external consultant 間唔中revamp,雖然唔係完美但都好過細公司做壞手勢。
學唔學到野唔係睇公司大細
係睇自己既決心
如果你選擇喺同一間細公司做一世嘅咪唔使學搞人事 否則老實講 你點避都係要面對
利申 啱啱面對完同樓主一樣嘅情況 最後揀去大公司
Agger
大公司
大公司做一排想易下其他公司都易過細公司
細公司想跳去其他公司玩,根本識你老鼠
大公司女同事條裙都短d啦
重洗諗
隔離post?
係咪指有咩大公司衰個post?
果d大公司垃圾黎架wor。
睇錢做人啦
外國既大公司係可以賺到全世界既人錢,香港果D淨係靠剝削員工黎賺錢
大公司
2019fg 第一份工大公司
過一年後跳船 加咗30% 非專科
但FG位又會係細公司高過大公司咁搞笑既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞