大公司人工低啲 細公司人工高啲 點揀好

127 回覆
84 Like 8 Dislike
我係今年fg

係細公司做左兩個月 依家有個大公司offer

原來做嘅細公司係比較落後 成日一腳踢 job duties唔算可以學到好多野 冇乜前景 人工就比大公司高啲 大約都差1.5K 人事唔複雜 我manager都好照顧我

大公司就人工低啲 福利AL都同原本嗰間差唔多 做嘅範疇會學到多啲嘢 前景人事前景未知

點揀好
做緊就繼續做啦 仲要人工高啲

利申fg 細公司做咗1個月
細公司學做事 大公司學做人
轉去間高啲人工既大公司

出黎做嘢頭幾年好緊要,人工上唔到之後就好辛苦
fg 緊係大公司 你上到位就唔止1.5k 差距
係,話想學多d野既,咁係咪真係不求財先
先1.5K, 梗係轉大公司, 之後條path都好行啲
返工為咩?
又學到野 又人工高1.5K 人事又唔複雜 manager又睇你
呢份打得過啦 雖然學野範圍唔廣 但做得精先重要
Junior位大公司優先,擴充人脈好重要
如果你好有夢想要向上爬就去大公司,如果你想穩穩定定過既就睇人工
Fg做過大公司之後,轉工嘅話其他好多公司都會留意原來做過呢間大公司而對你有信心更容易請你
差1.5k可以take大公司嘅Offer問佢過咗試用期係咪會再調整返人工,大公司通常都會
細公司你一腳踢睇你踢得幾耐
大公司通常多幾個同期fg/年紀差唔多可以吹水同擴充人脈,最重要有得hea下,而且過幾年跳出去易搵工好多
但有大公司你揀 你唔會想走咩?
作為fg 邊樣要學先?
唔係做大公司 叫價會高啲咩?
而且大公司做嗰樣嘢 會儲到好啲嘅hard skills
究竟睇眼前嘅錢 定將來條path重要啲
大公司
之後轉工人地更睇得起你
搵到先得架依家唔走唔知會唔會再有機會
FG一定係大公司
你又啱 都係講前景問題 大公司嘅前景應該會好啲
對於fg黎講 我又唔係太睇重錢住 反而怕條路行得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞