大公司人工低啲 細公司人工高啲 點揀好

127 回覆
84 Like 8 Dislike
就係依樣野不過我真係好怕大公司文化 依家冇乜人事問題 所以就係令我猶豫嘅點
大到Bloomberg呀,Swire呀,定所謂本地上巿先?
做左大公司先再轉細公司
不如又諗下依家你間細公司 長遠發展既可能性
如果呢幾年內你都睇唔到有咩發展既
即係你個位都會咁樣keep返幾年
大公司起碼有穩定發展 穩定path
fg係細公司做幾年再去大公司
睇你敢唔敢冒險
作為fg係要儲cv先
拳頭硬不如人頭硬
細公司年年加你10%, 經濟差都唔會,或你個行頭通街都細公司轉工話咁易就留細公司。
不然,大公司先有位升職加薪,穩定向上,然後等30年40年退休息。
大公司啦
細公司寫上CV到鬼有人識咩
HR SCREEN CV就好似你買野咁, 你都會偏向揀大牌子出黎架啦
大公司la
起步好緊要
細公司多嗰1.5K唔通上到車咩
FG真係唔好求財住,有大公司background喺cv再跳真係會易d
on9 緊係用依家個人工再去講價

邊有人減人工跳槽 叫佢畀多一千先
一定係大公司 第時搵工 人哋聽過個名都易講d
大公司先仆街
睇錢做人
後生做幾年大公司,唔好睇人工,當學野。
大公司啦 人脈已經值錢好多
大成點先,呢個好重要。
細公司係未來會唔會大搞發展先?
細公司做到成績之後會唔會有機會升你?
有時大公司有好多人事,同期一班人,係大公司上位,做上去競爭會好大同睇好多因素,不過exit opportunities會多啲。
睇你係咩人,有啲人睇錢,有啲人睇公司環境,有啲人睇同事關係,無話咩對錯
一定大公司, 唔洗諗。
非樓主

如果大公司係港資 有上巿既公司呢?
入過細公司做左半年野辭職走左,跟住發過誓以後都唔會再入細公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞