美股新手ETF 組合(7)

1001 回覆
29 Like 0 Dislike
長渣FNGS
Margin over SPY好定SSO好?
想問fresh grad無咁多錢開citi咁每個月匯過去啲手續費會唔會好蝕
冇最低存款 所以可以照開
搭單問citi priority通常要申請幾耐?
而家6working days未有回音
你地買etf係咪真係大跌都唔放?
我新手入市買個股太緊張好易輸,所以轉咗買咗etf一個月,17%arkk 27%qqq 33%spy
我覺得自己好似博得濟,我profolio好多tech, 依家納指又到頂,驚佢突然大跌自己睇唔切
如果好似三月咁大跌或者好似美國選總統呢啲大事你地會set止蝕放定係長揸
個心態應該係點,好似正股咁止蝕?
21歲
15% VOO
20% QQQ
30% ARKK
15% FNGS
5% FNGU
10% TLT
5% GLD
長渣最少6-8年 如何?
本金多少?
同問
如果月供arkk +VOO or arkk +qqq會好d?
大約60-70% arkk + 30-40% voo/qqq
一半月供 一半現金 唔洗理 大跌 除非跌10%以上 唔係都唔洗動用現金
$150000 HKD
打算每年用呢個PORTFOLIO入$8-10萬
QQQ FNGS FNGU撞
可以淨買QQQ , +少少FNGU, 唔洗FNGS

其他無咩問題
債etf派息係咪都要招股息稅?
TQQQ 加TMF 應該月供定 buy and hold 就算?
睇Top 50 你就發覺有唔同
SPY = VOO, 同QQQ 真係有唔同的
如果你唔急用錢, 等五年十年 QQQ VOO always win
除非中國打贏美國做世界霸主
us gov bond no need, 其他 ( corp bond, junk bond e.t.c.) 要30%
我個人覺得都係QQQ + TLT 月供穩陣d
TQQQ + TMF 個risk 好高, 好似而家一個月TQQQ 起50%.....
一係upro tmf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞