美股新手ETF 組合(7)

1001 回覆
29 Like 0 Dislike
道指比重好on9
Lm
中英文俾晒佢
道指嘅作用同華爾街隻銅牛差唔多
咁你咪睇埋其他index點構成 有咩唔同 點解之前轉成份股囉

google search 中英夾雜
其實你睇完覺得冇問題既話係可以買DIA
請教師兄
岩岩入黎玩美股 好多野都唔熟唔識
呢加淨係揸緊tsla 65% nvda 35%
想加ETF 調整下個total risk

想問問我應該點入手去決定買邊幾隻etf好

謝謝
LM
得, 我認真答你
成份股以weighted average計算出指數
所以大股升1蚊(0._%)影響好大, 細股升1蚊(_ _%)影響好細
股價嘅weighted average
Dow只係歷史夠悠久,你當佢gimmick野就算
1. 唔係cap weighted已經夠on9
2. 得30隻成份股,唔夠廣泛代表性
3. 成份股仲要係由個committee選出來,滲入左主觀因素 (雖然sp500都有呢個問題,例如TSLA都唔係sp500入面)
ft 貪申請方便多

Chief 要自拍心諗做乜鳩
俾人chok到傻咗未
FT我係為離岸 如果唔係IB flexible啲
離岸已贏
我想買cd project red
不過美股adr 好低volume
Bond的話有咩介紹

如果我計tsla nvda as high risk
Bond as low risk
ETF 會算係middle level?

Chok你指tsla? 我還好啦 唔太擔心
太低玩唔過
同埋要睇有冇税
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞