美股新手ETF 組合(7)

1001 回覆
29 Like 0 Dislike
我幫人問
佢60%arkk
34% qqq
5%tlt
佢27歲 咁樣好高風險咩
無leverage etf,無margin買都係低風險
你自己睇吓TLT先...
真係水退緊
本身想用TLT避險
結果插最勁係TLT
最近一定要買嘅買IEF算
如果想入舊經濟股 有咩ETF推薦?
有啲想入BRKB但怕燈死廢老
Sharpe Ratio = (Return - Risk Free Rate)/ Standard deviation
學左之後揀MPF都用Sharpe Ratio黎揀
想問下即是邊隻
好似有2隻brkb
買金etf+中期債,金礦股風險太大

個人組合
20%中期債
5%短期公司債
5%金etf
成交量得幾百股,差價又高,我真係唔會買

不過送我一股我都會好多謝你
300k usd姐
要用錢咪拎,計下拎錢個比例唔會好快用盡資產咪ok
見大家討論債/金
我自己睇法

Treasuries return
≈ Nominal yield + Duration*(nominal yield movement)

TIPS/Gold return
≈ Inflation + Real yield + Duration*(real yield movement)
= Nominal yield + (unexpected inflation/deflation) + Duration*(real yield movement)
(Gold可自行想像為very long duration TIPS)

Cash return
= Nominal yield
= Inflation + Real yield

結論係無論你選擇買債/金/TIPS/Cash,長期/中期/短期,你離唔開都係賭緊條nominal yield curve或者real yield curve邊個位置押注最有利

講返又實在有太多唔同既經濟情況
每一種情況對三種資產既影響又會唔同

例子1
經濟突然爆破,Fed急減息行寬鬆 (08海嘯,20肺炎)
Treasuries: nominal yield大跌,國債成為最大贏家,duration越長升得越勁
TIPS/Gold: 寬鬆政策,real yield跌都有利,但經濟差令通脹預期降溫,又抵銷左部分升勢。加上TIPS/Gold係less liquid than treasuries,所以你見兩次股災時都有一下震盪,但整體趨勢都係向上升
Cash: nominal yield同real yield同時壓到好低,持有現金會不斷削弱購買力

例子2
經濟正常向上,通脹慢升,Fed緩慢加息收水 (呢個每次cycle都有唔同,其實就難d一概而論)
Treasuries: nominal yield慢升,不算太有利,但本身有收息頂住,通常都仲有正數但低回報
TIPS/Gold: real yield慢升都會不利,但通脹慢升又會有利,兩者影響抵銷,回報可能keep up with inflation咁上下
Cash: 視乎個background,如果real yield係正數時 (nominal yield > inflation),揸cash都可以preserve到購買力,如果負數就會削弱購買力

例子3
經濟唔好,但通脹突然急升溫,Fed舉旗不定,息口整體向上,但追唔到通脹 (70年代)
Treasuries: nominal yield逐步上,頗為不利,越長duration越差
TIPS/Gold: Fed加息但追唔上通脹,代表real yield其實仍然壓住上唔到,呢方面影響應該比較中性。突然間有high inflation就同時令TIPS/Gold個價急抽上去,而且duration越高升得越快,所以當年金價坐火箭 (可惜70年代未有TIPS,參考唔到TIPS在stagflation環境既實際表現)
Cash: zero duration,所以起碼叫唔會跌價,好過treasuries先。但加息唔夠快,real yield keep住低,個購買力可能都會跌

例子4
Stagflation背景下,Fed決定大幅加息fight inflation (80-81年)
Treasuries: nominal yield爆升,一定極不利,duration越長死得越快
TIPS/Gold: real yield都一齊爆升,而且預期將來通脹可能回落,,所以80-81年時通脹雖然仍然係高,但金價兩年內由$800跌到$300。同樣地,應該都係duration越長死得越快
Cash: real yield爆上去,揸cash其實最爽,當年擺money market fund已經輕鬆收15厘息以上,仲跑贏通脹

例子5
Stagflation完結,經濟回穩,Fed減息放返水 (82年後)
Treasuries: nominal yield由高位急回落,非常有利,越長債升得越爽
TIPS/Gold: real yield一路回落返係有利,但同時通脹又keep住一路降溫,又抵銷左有利因素,整體應該偏低回報
Cash: 要視乎減息有減得幾快,如果個real yield仲係正數水平都可以keep到購買力

如果有本事完美time the market,以70年代為例,你應該70年開始就揸GLDM,坐到80年轉BIL,再坐到82年就轉TLT (假設當年有呢d ETF啦),成個cycle入面債/金/cash呢三大類工具你都會有用過,所以似乎三者既存在都有一定價值。個問題當然係我地預測唔到未來,咁就又係去返起步點要做資產配置,樣樣都有d咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞