美股新手ETF 組合(7)

1001 回覆
29 Like 0 Dislike
不厭其煩 再講多次

大家唔該唔好成日問
「呢個組合穩唔穩?」
「呢個價入得唔得?」
人人可承受風險程度唔同
我好進取 可能100% QQQ
你好保守 可能100% TLT

你想請教/ 問下意見,麻煩透露少少關於自己
如果唔係答咗你 到頭來係唔適合你嘅 答完你你都會覺得爭啲爭啲咁樣

仲有,唔好成日問「呢個價入唔入得?」
識睇高低位去咗炒個股啦 使鬼砌ETF組合咩

credit: 加巴
我見人咁問都係會答佢冇問題,去啦,all in
留定TEMPLATE

加左少少野@ Pt. 2
ALL IN 3033
呢排牛市入得多個股

真係應該堅持原則每月買入etf
-緊10%
新手有野問
好似呢幾日咁啲科技股係咁跌
其實都可以forecast 到qqq, tqqq之類會一齊跌 (有買TQQQ)
呢啲時候係咪應該先走一轉等佢跌咗先再入返?
定係ETF真係買完del app過3年先攞返嚟睇?
你咁樣做就係估市,違背咗人類係唔可以長期保持低買高賣。
FYI

我有一萬HKD TQQQ放係IB 到

7月買 @115買完唔記得左(我用FT 多)

依家仲賺緊

我打算繼續忘記佢 當依一萬唔見左
睇下之後會點
我都係咁, 無走到
但純粹想搞清楚自己啲concept驚搞錯

好似樓上個巴打講, 人類係唔可以長時間做到低買高賣(命中率問題+人為因素)
所以ETF嘅玩法就應該係買完就忘記咗啲錢
定時定(3年/5年)先開返出嚟睇/賣?
唔係完全唔理
都要定期rebalance
關於rebalance有無文可以參考下
其實我建議剛剛起步投資嘅人一律採用RAY DIALIO 嘅all weather profolio,因為個波幅度真係好低,能夠令你喺一個較波幅嘅市場嘅情況下有一個較穩定低MDD嘅投資投報。同埋最重要一樣嘢係可以培養到紀律去減低人為失誤。
之後習慣咗再慢慢去改變個投資組合,例如可以轉去玩TQQQ TMF,景氣投資等
有無人今晚加供
美女應該冇咁快調整完,分分鐘今個星期仲係繼續跌
諗住佢低過85先入番少少arkk
宜家均價係94.8
Ching咁睇淡今個星期得返今日
我89 等再趺下先入
加巴都同意all in YOLO
係wo 傻撚左,以為今日係星期4
原本今個月已經供完,但如果真係再跌到85 ,甚至得80,就考慮供多dd,如果唔係就等下個月算
今日都係跌
下星期再算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞