拉咗一條lan線入房,想再分畀兩部機用,應該要買咩配件?

273 回覆
3 Like 83 Dislike
因為連登隻本身部都係

所以叫IT9 / XX9 好奇?

上年先開始出連豬
入得嚟連登
隻隻都係
見到比卡超,只要唔係人型果隻,我可以。

召喚附人型果隻嘅圖
*咩去咗果度就預咗 果張
我唔見張圖
點解買隻1gb switch就解決到嘅問題可以傾咁耐
有好膠不玩?

Router : Routing the LAN (ethernet) traffic

Switch : Manage LAN Segment. A whole network which can divide into no. of network segment.
要買gateway + firewall

防火牆主要係用嚟防止屋企人發癲放毒

利申: 小學畢業
方法1::
其實樓主現在這個Case 最簡單方法係拉多ㄧ條
LAN 線入房 通常牆制上有 [TV+電話] 它們通常共用ㄧ條喉入房 只要羲生條TV線 ㄧ條喉應夠入2條LAN 線

方法2::
在房内加ㄧ個家用的 LAN Switch 等如起ㄧ個LAN Segment 但整個LAN 多了ㄧ個LAN segment 當然資源上攤分了 網速ㄧ定有影響 而在Router上也有些設定要配合 要找些技術人員幫手才可以。
簡單switch
最好router
拉線都可以用 mesh,行 wired backhaul
可以
Router 會儲存Device嘅MAC Address (每ㄧ個LAN Port Addr.) 不是電話線 如在Ethernet 上用Splitter 每次Router都要重新Reboot 去Reset 已儲的MAC Addr. 超煩!!
同時間用就要買嘢
如果唔係,最簡單係用邊部插邊部

你識义電㗎!
其實樓主要在房内接[PS4 +PC] 上寬頻 PS4 Game /PC Game 這2個都係極Chur頻寬的軟件 只有分别獨立實線直駁Router才能滿足這2項 係唯ㄧ的方法。
多謝巴打巴答案
只係呢類post次次都會見到人講呢d頭
應該係Splitter
這個我早年也試過 但Over 10M 會互相干擾 不太穩定 不建議。
方法1::

終極解决方案::
其實樓主現在這個Case 最簡單方法係拉多ㄧ條
LAN 線入房 通常牆制上有 [TV+電話] 它們通常共用ㄧ條喉入房 只要羲生條TV線(Coaxial Cable) ㄧ條喉應夠入2條LAN 線

另外Router 行Load Balancing (如Support 的話)

@Router
PS4 Port: set 100M
PC Game Port: set 100M
TV Port: 20M / 50M
Other Port: 20M

這様的話應該足夠提供穩定頻寬給各Device
你又真係唔識㗎喎
叫得it狗多數自己都係it人
自嘲多過侮辱喇屌
平平哋$100買隻五port hub夠你用,無需config
屌我之前就係唔識嘢
一條lan線入房,用個一開二果d頭分比兩部電腦用,1000m寬頻得果100m
拉線就係想快/穩定,得100m我洗撚拉線咩用wifi得啦
前面仲叫人用依d頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞