拉咗一條lan線入房,想再分畀兩部機用,應該要買咩配件?

273 回覆
3 Like 83 Dislike
Nintendo Switch
全部都得
連登仔真係
無事無干就IT狗
有事請教人唔見連登仔咁講?

其實連登仔點解無啦啦叫一種職業做狗?
做IT得罪連登仔咩?
但又個個連登仔都咁講喎
Ps4 wifi算啦
有錢可以買set ac mesh 在加幾舊水switch

Mesh接lan真係無敵 switch駁落去房衛星幾

我屋企係咁做法
Switch
Mesh得2個port位入牆lan駁完 pc同PS4?
貴好多 好似

其實2port都夠做 入牆lan另外個port駁落pc

PS4 WiFi都冇問題
1000mb 5port hub
冇見過?

router,副router熄dhcp,轉IP做192.168.111.1(避開主router IP),全部Lan線駁Lan ports唔用Wan port
仲有個優點係可以開多個wifi用,但唔可以用撞ssid
更正但唔可以用撞ssid -》 但唔可以撞ssid
一係加個switch
一係加個wifi extender
一係就一開二自己夾
一係經powerline 入房

最平同實用係得呢幾個
買多部router set 做bridge

順手其實可以開埋WiFi 俾你間房專用
最便宜做到你想做的,便是買一隻switch
我同你一樣情況
我依家用緊個啲㩒個制由port A轉port B個啲
因為我share同一個moon用 唔會同時打ps4同電腦
用邊個就轉邊個
印象中舊野50蚊左右
Nintendo Switch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞