拉咗一條lan線入房,想再分畀兩部機用,應該要買咩配件?

273 回覆
3 Like 83 Dislike

我買咗喇,然後要點駁先可以兩新電腦上網呀?
switch又得router又得
router本身有個功能係
主氣插lan port 唔插wan port
可以當switch用
係Lan線中間剪開,然後改返個頭,之後你應該會有兩個頭,但記得唔好排錯顏色,如果唔係會用唔到
屋企就咁router 駁router無改任何setting
用得到但廳房兩部ps4有時會撞左連唔到線一齊玩
關唔關事

咩都唔識
廳用wifi 1
房用WiFi 2
如果拎住部電話由廳行入房,佢會唔會識自動由1轉2?
2nd router 要用 bridge mode 先得
你係唔係主router lan駁副router wan?咁駁法係behind firewall 再behind firewall,網上到,但上網打機好易出問題
收唔到先會自動轉,有時要手動轉,想完美就貴啲買mesh wifi router
好似電線咁接埋一齊
買mesh wifi 先得
無見過
原來連登仔問呢隻IT狗?
應該有一對 一開二既adopter router 兩條收一條 到左用番一條分兩條咁
Router 啦
買個一開4 switch
即插即用嗰駛set
淨係要電
宜家係咪唔會用homeplug?
我都有同樣問題
講it狗既
會唔會係it狗本人

講得hk no it最多既係某IT會員
都拉左條線入房仲home咩plug
宜家上網越黎越快你條電線邊做到咁嘅data rate?
幾年前試過啲homeplug/powerline好慢,價格又貴。雖然呢家產品唔水平唔知點,,但個人唔建議。拉到線就router加switch/router加router,拉唔到線不如投資mesh wifi routers仲好
睇戲睇波就得
打機就...
依家打機lag 1秒d人都燥底
任天堂好濕鳩
要買多個電鑽
自己開多兩個窿先插得到
switch or router
買對home plug咪得

電腦:直拉lan線
ps4:home plug->lan線
mesh router夠啦
仲拉線
而家真係唔好再買咩homeplug 啦
mesh wifi 簡單又方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞