拉咗一條lan線入房,想再分畀兩部機用,應該要買咩配件?

273 回覆
3 Like 83 Dislike
Btw Router wan呢
你wan應該係set咗automatic囉ip?(Asus setup應該係咁)
Router你應該冇地方要set static ip
係呀我wan已經係set dhcp
我以前試過一次隊完隻switch上唔到網
之後搞咗好耐都唔得
最後發現
原來隻switch唔係unmanaged
係有小小野既'smart' managed switch
仲諗住最cheap雞既switch應該咩都冇
如果你手動set咗desktop個 ip之後
你desktop仍然係show第二個ip既話
我真係諗唔到可以講d咩......
swatch
你入房個條咩線黎
聽日堅要番工
巴打接力
Modem->router->原本隊switch,頭先轉咗直插pc睇咩ip
個部連lan線都冇得插
會唔會係你之前一條房線
share左比pc & ps4
所以部router唔識分返開佢地
試下del左兩個ip先
點樣del
我自己間房有個獨立嘅router
都係一部電腦加ps4
收房個wifi 收爆穩定好多
switch
想簡單房隻ROUTER會行SWITCH MODE做AP.  
我屋企同你一樣嘅setting都set到,仲可以晒分支咁都用得好地地,我switch仲要係tp link啲unmanaged嘅垃圾...

anyway, 你個解決方法好容易,試下唔經switch睇下電腦用唔用到先,如果咁都用唔到,就啫係電腦問題。用到嘅話,router-switch-電腦,如果咁都用唔到,啫係switch問題,到最後先加埋ps4囉
你依家個情況都幾肯定你D線係插錯, 你一係自己搵下邊度插錯左一係影上黎啦
最簡單係係原先router lan port拉兩條線入房
咩都唔洗買
拉一條又係拉 拉兩條又係拉
想問樓主你最後點搞
因為我同你一樣都要咁整
Switch

Router 都得但費啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞