2018年,我祼辭去咗一年旅行

314 回覆
329 Like 9 Dislike
啱啱諗緊如果可以去一年旅行一定好正
之後就見到你個POST,真係好羡慕
d人話想做既野真係要趁後生做真係冇錯
人大咗真係再冇咁既機會
無論工作、家庭、身體、金錢上都有好多顧慮
唯有係度睇你當自己去咗~
大backpack+普通背囊

細袋就平時出去孭,放重要證件+少量現金同啲立雜野,另外如果去啲治安比較差嘅地方會再用多個細斜孭袋放現金同credit card, 孭喺件衫入面

如果要城市/國家之間移動要孭埋行李,就backpack+前孭細袋,所有重要野eg 電腦/相機擺喺細袋

backpack最緊要係時刻留意自己啲行李同財物,我會分開幾個地方擺財物咁in case真係唔見都無咁傷好好彩無唔見/俾人偷野
Hi
唔一定要去一年嘅每個人嘅選擇同顧慮都唔同,咩野都一定有犧牲嘅,最緊要係點取捨嘅啫
入門級嘅話,去東南亞一個月都唔錯
lm
去得耐好易審美疲勞

樓主有冇剪頭髮/去左邊到剪咁?
睇得多啲教堂間間都一樣咁
Hi
Dllm
做乜鳩你地係咪幫我推緊post
搶嘅話真係無乜點防止到命仔要緊
最緊要都係財不露眼,去啲治安差嘅地方盡量住得近市中心/旺區,著衫方面唔好身光頸靚,同埋我會分開幾個地方擺錢同信用卡,再孭個細袋仔係件衫入面
推下先
好高汁 希望樓豬可以出快啲
等緊文
估唔到樓豬聖彼得堡只留兩日,雖然我三日,後悔
被炸死果個係亞歷山大二世?印象中佢都好多改革,但佢個仔還原
覺得俄國都幾意料之外,見個個木口木面,但仲有人用紙仔寫電話比人

Tallinn真係超正,雪景好靚
我15年夏天去完逢人都推介

繼續等下篇...
遲點就會後悔點解會用左舊錢同哂左時間去旅行而唔係用去旅行既時間打工搵錢比首期買樓
Grad Trip去咗馬來西亞三個禮拜 到最尾好想食翻啲清淡嘢
餐餐食咁濃味 會好熱氣同出哂暗瘡
我都係裸辭去過一年旅行既人,我可以答你唔會後悔

做得呢個決定既人實諗過後果,知道有得必然有失。旁人一定會對你指指點點,畢竟每個人價值觀都唔同,有人想見識世界,有人就想賺錢買樓令家人有安穩生活,兩種都係好好既夢想毋須比較。
但人生係自己既,假如有日生命去到盡頭,我會慶幸我曾經忠於過自己意願,做過想做既事,同埋有過一段段精彩既故事。即使荷包可能無其他人咁飽滿,但係我心靈富足。
樓主去咗邊 快啲出嚟,壯緊膽想一個人去中東
睇到好想去番轉
搭去邊?錦上路?
推~!!
中東我都好想去

有啲相係電腦到,今晚出!
p牌正皮唔到我都有睇絲打個遊記呀
好正你去果啲地方真係好深入當地人同埋好隨心
我開頭都好走馬看花咁去咗好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞