2018年,我祼辭去咗一年旅行

314 回覆
329 Like 9 Dislike
支持
摩牙可唔可以講埋大概咩月份天氣
lm 等遲d穩定d 我都想咁樣去一去旅行。
冇結冰差好遠

以前去旅行冇點影相,之後打遊記 就影番多好多,唔係唔洗半年就好快唔記得

我諗30前都會辭工走一個圈,依家就去d唔順路既國家先
留名
我已經remark 咗呢個post, 今朝一早爬晒啲文,希望作者繼續寫落去!
6. 50%的遺憾─未結晒冰的貝加爾湖

今日係2018年12月,我在西伯利亞天氣晴。
一早已經知道而家嘅貝加爾湖係唔夠冰,上網check過2-3月氣溫回升到負10-20度(無錯,去到負20度都係回升),冰層經過幾個月反而結得仲深,更加澄明。

唔緊要,唔知12月嘅貝加爾湖係點嘅呢?

坐咗個幾鐘之後,我有答案喇。

果啲唔係煙,而係太陽射落冰面上冒起嘅蒸氣

好靚,真係好靚

同清澈嘅藍冰無緣,見到呢番光景都唔錯,我諗其他地方都唔會見到呢種荒蕪得黎,又漫天雪地嘅景象。

介紹返,我地架戰車

等我同朕check下先,嘩屌,當日係負37度呀。究竟負37度係咩概念?我著咗2件heattech superwarm, 1件羊毛冷衫,1件羽絨,1件大褸,3條褲,2對羊毛襪,頸巾冷帽手套就必需。

都仲係好撚凍。架車點解可以無暖氣架屌你老母!凍到係室外係2秒內啲眼睫毛、眉毛已經結冰,手腳會係1.5分鐘內無晒知覺,手機同相機會係2分鐘又5秒無晒電(粗略估計)

所以原諒我影唔到好多相

係冰天雪地入面影咗成朝,大家都又餓又凍,唔知lunch有咩食呢

理想

現實

我靜咗成分鐘...
媽!乜唔係有魚湯架咩

全團都屌晒鬼...算...有杯熱茶都好...

玩完一日零下37度嘅極限之旅,滿心期待hostel嘅晚餐暖下個胃

坐低之後,我再靜咗2分鐘......

唔好問我係咩黎 我已經唔想記得
啲野係凍架你老母

唯有飲多幾杯俄羅斯奶茶啦......

今晚繼續懷住寒冷嘅心情(AND身體)入睡
plan好就做啦加油巴打
之前去過內蒙古,飲過當地奶茶,屌,一飲落去好似被十幾隻羊強姦緊個嘴

溫馨提示 唔好quote文呀
可以㩒右上嘅編輯回覆
BTW, 我都有飲蒙古奶茶,個味係咸+羶=怪
可一不可再
返到香港做緊奴隸,繼續儲錢遲啲再去
多謝支持只要有人睇我就會寫落去
7.貝加爾湖畔小鎮-Listvyanka

經過一日嘅極寒之旅,我發現12月嘅貝加爾湖並唔係一個好嘅旅遊季節,所以都決定唔去南線喇。
第二日我地就返咗Irkutsk,準備之後嘅行程。

喺貝加爾湖畔,有一個住咗2000幾人嘅小鎮Listvyanka,果到多數係漁民,夏天捕魚,冬天就主要靠旅遊業維生。

喺Irkutsk搭個幾鐘車就到啦,當日天公不造美,落大雪

係超市買咗盒壽司試,其實睇樣都知佢伏,但又唔知點解好想試下有幾伏

OK, 真係好伏,啲飯痴埋一舊,又凍又硬,入面仲有舊芝士

呢條都係貝加爾湖黎,車上面嘅俄仔話,夏天會好多人係到野餐,聽到都覺得好chill

行咗陣,去到一個市集,好大雪,呢到賣嘅都係一啲特產:魚乾、烤魚等等

正所謂靠山吃山,靠水吃水,一場黎到,當然要試下佢地啲魚啦

嘩唔係講笑,好好食!價錢仲要唔貴

可惜係咁凍嘅天氣下,條魚都好快變咗條冰魚⋯⋯

Listvyanka帶俾我一種好舒服得黎又好淡然溫馨嘅感覺,如果有機會,我夏天一定要再黎多次。

跟住落黎,就準備搭火車去莫斯科喇
巴打D指甲
希望快啲再出文
好想去旅行
Lm
睇你篇文仲以為失戀散心
8.莫斯科不相信眼淚(1)- 4日3夜火車記

告別溫馨小鎮Listvyanka之後,返去Irkutsk休息多日就搭火車去歷史上前蘇聯嘅要點-莫斯科

是靚晚

Irkutsk物價唔高,大概論80蚊HKD左右就可以食餐好
頹頹地嘅都有KFC

搭車前去咗附近超市補下倉
戰鬥民族點少得VODKA

唔知來自貝加爾湖的愛係咩味呢

呢碌野大概係150蚊港紙到。

再見啦Irkutsk

睇返歷史(唔好意思我對歷史真係唔熟,資料都係from wiki)蘇聯係列寧領導的十月革命勝利後,先由聖彼得堡遷都去莫斯科,短短一百年間,就成為咗一個人口超過1000萬人的工業城市

對於莫斯科,我一直覺得好神秘,唔知係咪睇得多特工戲,覺得周街都係KGB特務
今次,就等我黎揭開你塊面紗啦

上火車之前,係車站買咗舊多士做早餐,10HKD

好食

架火車間中會停站比人出去買野食

之後嘅景色就係雪地

同埋雪地

第二晚去咗餐車到食,唔知餐車係咪好似未比CCTVB污染嘅翠如BB果套地平線上,這個世界那些人(BTW, 呢套野係啟發我去長途旅行嘅節目之一,幾值得睇)咁,咁華麗嘅呢?

概念圖

現實⋯⋯

叫左一碟燒雞意粉,見佢寫住300盧布,即係大概係30幾HKD,好合理,我屌
賣相普通,但個醬好撚好食,蒜味加啲唔知咩忌廉,我肯定香港唔會食到,即刻覺得好撚抵屌

到埋單果陣,我中伏了
點解變咗650盧布嘅?問個餐卡大媽,雞同鴨講咗一輪,出動埋google translate, 佢話係300盧布100G喎
屌即係我洗咗成80蚊港紙食咗餐火車快餐?唉是但啦都食咗,都算係特別味道黎

到底係火車到點KILL TIME呢?最好就係訓覺同埋睇書,所以kindle派上用場了

經過咗84小時之後,終於都到達被列為世界十大治安最差城市之一-莫斯科!

然而我個頭,亦油+臭到一個聞到都會作嘔嘅地步

到埗之後,即刻食返個早餐,再搭地鐵去HOSTEL
唔想喺火車到屙屎嘅我,即刻喺HOSTEL到放低幾兩黃金⋯⋯

出到黎就見到貓貓迎接我

待續......
好正嘅旅程
點解你2年前今日係南美亞瑪遜
但北京出發去蒙古係2018年12月嘅
打錯係1年前係亞馬遜
睇緊你篇貝加爾湖
勾起我當年回憶
我5年前都係搭西伯利亞鐵路
不過夏天去
佩服你冬天去體驗西伯利亞人
支持繼續分享多啲
一年旅行唔會思鄉?

btw加速
Live 睇左咁奈 覺得巴打寫得好好
雖然隻手但係領事館個到好似差咁啲野
雪景影出黎特別靚

84個鐘 係 火車過,有冇香港/亞洲人之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞