越煮越好條友 越黎越痴線

613 回覆
122 Like 228 Dislike
同埋職人吹水係有料但humble
鮑汁佬基本野都未識但就日日周街咬人
個人質素有明顯分野

仲未講職人係黃 鮑汁佬藍

有人認真睇佢煮D乜架咩?
我由一睇佢開始就係當睇笑片, 煮野極污糟, 乜都揸揸水
例:
我: 好彩你唔係咁整比我食
我老母: 佢真係唔識架喎

只不過呢條友多人睇左以為自己好威威, 覺得自己真係煮得好
就亂咁黎啦, 呃VIEW賺錢, 收廣告HARD SELL樣樣做足
賺左咁多錢仲係買佳寶肉, 係有廣告片先去買D好少少既
成屋D野都9成淘寶, CLS

另一個職水吹水真係吹水多過煮
睇一條片已經唔想再睇....
新鮮排骨係咁用手抓....好記得抓左最少15分鐘
就無再睇過了

反而揸揸水果個都會睇下笑下佢放鬆下心情
典形廢中心態 自己最撚要面
呢個小氣阿叔成日mon住職人吹水
人地出新片教煮乜佢就即日post番佢以前煮過既同一樣野叫人睇佢cls
星星師傅先好睇
標榜簡單家庭式嘅 channel大撚把
例如呢個日本人 教嘅菜夠簡單 賣相好 唔會亂煮
最重要係講嘢有文有路 唔會we嘩鬼叫唱歌又剩
不過啲藍絲係咁上下質素
https://youtu.be/eSeOXJmunR4
其實最鍾意就係王剛嗰種教人煮嘢食嘅片零廢話
所以話人嘅美感同口味真係好重要
就係呢單野,搞到星星師傅同佢班fans好嬲
職人係拍片剪片技巧唔好 但其實內容好好
係,最鍾意學佢煮茶餐廳嘅嘢,早餐A嗰啲
職人吹水都係用假芝士
茶記不嬲用假芝士
唔好為屌而屌
用佳寶肉好明顯目標係走啲師奶路線,唔係你地啦
嘩屌魚鰓位kick一kick,把刀一彈,就拖落隻手指公度
咁都有50萬訂,係咪咁多c9懶成咁要跟佢煮
masa有書賣係無印見到

佢教你煮試哂步驟要點要點
清晰明確
睇得好舒服
星星黃架?加分加分
如果係急凍海魚 一定好食過養魚
呢個我都有睇開 基本上日式野都係跟佢
佢又係本身職業廚師但會教人係屋企點煮到類近既野出黎
但日式野唔係個個食得慣

其實星星 馬田 成波 呢堆教既野已經好貼地好易跟
無論用料工具煮法都好家常 唔會用啲好專業既野

馬田有時都係鳩黎 但佢煮出黎唔掂佢一定認
佢本身定位就係乜都幫大家試下 唔得就叫你地唔好咁做

睇呢啲片先學到咩叫正確做法 唔係洗乜哂時間學?
求其還求其 方便還方便 但都唔可以用錯既方式架

唔知點解有人講得出求其煮就要跟鮑汁佬
星星師傅真係用心教
我係行家,我想講佢教既未必係世界級食譜,但好多基本手法都親手教你
我都唔明白點解佢會紅得起,真係拗晒頭
條友煮牛扒前用水洗下先
仲都搾水
屌你咩牛都冇味啦
你都on9
講馬係咪一定識騎馬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞