德國留學嘅巴絲請入

121 回覆
2 Like 5 Dislike
有 叫我等
最衰依家執左
應該放假姐 等一等
我學到嘅德國文化係 你唔理supervisor supervisor 都唔會理你 什至係 你要chur supervisor
又唔係嘅 香港限左time Frame 咁上下自然會叫你交嘢 呢到好多都無 咁你唔理 佢就理撚得你
而家喺奧地利讀緊, 唔係德國但都係德語系國家,我自己考完19dse之後就過左黎,因爲黎個陣德文得b1證書,所以去唔到德國,上年喺呢邊讀左1年foundation,考左b2,諗住駁返上德國既大學
去搞visa 已經體會到
一早做好application同果呀姐(香港人)對齊晒文件到開學前一星期要打去問先知原來一早做好左但呀頭未簽 最後上機前一日先拎返passport
考到b1定讀到B1先
讀到
係香港讀到b1
去到德國要重讀a2
我打算apply之前盡衝B2或者C1
你放棄dse就或者得
所以Studienkolleg係必須?
先唔理英語授課嗰啲
Studienkolleg如果你成績好佢反而唔會畀你入
一係你讀大學德文班
英文 programme 好似要 private fund
無得免費讀

(利申唔係樓主)
ETH 唔係仲難入過 TUM 咩
淨係要secondary school leaving certificate加考entrance exam。不過最後過到第2年既就得番一半到,但你真係要識德文章。DSE勁既可以唔洗考exam or only partial exam,基本上你識德文就有機入。
德文一定要C1,呢個無得講,minimum requirement。唔係咁多香港人可以做到,所以除左係德國瑞士出世既,都幾難做到。
覺得C1 都唔夠
AeroEng 喎
Scientific Lexicon 完全唔係英文果套嚟

Flow rate -> Fliessrate
Tensile Strength -> Zerreissfestigkeit

(利申 Übersetzung)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞