德國留學嘅巴絲請入

121 回覆
2 Like 5 Dislike
小弟21年DSE,武肺之前plan好哂攞dse個分係個邊補大學讀。

但係各位可唔可以答下我,依家咁樣仲收唔收國際生

同埋可唔可以分享下係個邊讀書嘅經驗

小弟全家零留學經驗,都唔知點算好
同問

個人能力問題, 有啲港孩就咁, 啲垃圾問題寧願做伸手黨都唔願意花十幾分鐘上學校個網搵最 precise 嘅答案, 依家有埋 google translate 語言再差都可以同校方 email 交流

利申 : 係南德做野多年
DAAD 幫到你
我有send email 問間學校
但係冇人覆
個search system幾好用
德國好似對dse分數要求唔高
好似6個3就收

依家B1
Danke
我都係自己搞,老豆老母冇幫過手
只係依家咁嘅情況有啲迷惘
Yes
TUM
Aerospace engineering
係 起碼德國最top
B1 TUM undergrad點得,比你入到都無意思。我記得mech master都要最少B2/C1,undergrad應該最少C1
唔識engine野
但TUM係德國最top既大學
收左你都唔知讀唔讀得掂
我會keep住學
由undergrad開始應該無問題,人地高中無香港咁難不過頭一二年啲Analysis 123就要小心
樓豬搵下英文program讀算啦
呢家應該多左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞