德國留學嘅巴絲請入

121 回覆
2 Like 5 Dislike
600歐一間房 起碼
International master course

Bachelor 無international course

C1 德文係起碼

好似要有testdaf 定DSH 先報到

呢個唔肯定
800歐乘12
好似
你send 去邊個Office
Institute 定 international office?
我嗰陣直接上daad office 問
個職員同我講話正路dse 起碼best 5 20 分先收
歐洲啲master真係幾抵讀
重要識英文就得
連瑞士都係一年一萬港紙左右
至少兩間e字頭係
Berlin 百幾歐巳經有
我fulltime 同事話正路起碼dropout 一半
佢話當年Hochschule 讀咗一個月
佢嗰batch 學生已經冇撚咗20% 人
完咗第一個sem 出埋grade 再走多20%
仲未計有人讀唔掂畀人踢
我自己冇係德國讀過書, 不過條女係 tu münchen 學生妹, 工作上亦都接觸唔少 tum, rwth aachen, uni stuttgart 學生, 個人覺得相對美國 t20 成個 intensity 其實比較低, 更重要係免學費哩點亦令唔少學生對自己學業唔多負責任或者各種 defer, master 讀足 4 年都唔係未見過, 所以話唔少人 drop out, 但係當中好多人係應得
係德國讀完書大唔大機會可以留番係當地?我細佬泥緊都去英國讀書
本身好鍾意德國文化,硬係覺得佢哋學野嗰套先啱我
International office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞