大學電話調查員拖欠薪金

98 回覆
5 Like 2 Dislike
您好,呢到嶺南大學打電話黎架
未去簽claim form tim

同學嗎?
我屌佢老母西
佢成撚日唔出糧,等撚左佢半年都有多
佢最撚仆街係一夠數就cut鳩你啲更
正仆街含家產

利申:校友
您好,呢到嶺南大學打電話黎架
未去簽claim form tim

同學嗎?

我都有做呢個pj

請問佢點覆你
我屌佢老母西
正仆街含家產

Agger

可唔可以用佢招聘張form寫薪酬
唔係allowance 為理由,打佢話收勞工法保障
拖欠犯法
我屌佢老母西
正仆街含家產

Agger

可唔可以用佢招聘張form寫薪酬
唔係allowance 為理由,打佢話收勞工法保障
拖欠犯法

我平時怕事,但無事食飯起來發窮惡
都非常合理
我前日已經開post希望有人答😭
我想告鳩佢
反正都唔做
俾教訓佢拖人人工
點解大家都係打份工,佢安安樂樂坐office 收錢
我要個個月等佢恩賜準時出糧
巴打你搵個朋友仔借住畀你先啦
真係好難追

再過多個禮拜就要
但我最主要上來問都係想了解受唔受勞工法保障
而唔係想呢度連登追數
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/03.pdf
第1 part有講到工資既definition
無論係咩名 總之個老細請你做某樣野 俾錢你 就叫做工資(大約)
btw 請你之前會唔會簽合約果啲?
如果無既話可能會當你係helper 而唔算係員工
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/03.pdf
第1 part有講到工資既definition
無論係咩名 總之個老細請你做某樣野 俾錢你 就叫做工資(大約)
btw 請你之前會唔會簽合約果啲?
如果無既話可能會當你係helper 而唔算係員工

有簽過一份claim form
確定你工資,時數,身份
我做既係嶺南自己搞
4個鐘當6個鐘,同時計$45
因為當時唔夠人,特登打電話叫我做
我真係等個千零銀開飯
講好21,22俾 之後又拖到今星期一
最後又話要拖多兩禮拜
佢招聘email寫薪酬
唔係津貼allowance
我可唔可以當佢誤導我
照受勞工法保障

咪撚on9 啦大學生
個個出糧都話係allowance
咁班老細咪好著數
總之你工作所得嘅報酬 唔理佢叫乜撚野好
佢遲過七日出你就可以屌鳩佢
但我最主要上來問都係想了解受唔受勞工法保障
而唔係想呢度連登追數

聽日打去勞工處問啦

勞工署打過去,電話錄音
應該要要出嶺南之後親身上去問
我做既係嶺南自己搞
4個鐘當6個鐘,同時計$45
因為當時唔夠人,特登打電話叫我做
我真係等個千零銀開飯
講好21,22俾 之後又拖到今星期一
最後又話要拖多兩禮拜
佢招聘email寫薪酬
唔係津貼allowance
我可唔可以當佢誤導我
照受勞工法保障

咪撚on9 啦大學生
個個出糧都話係allowance
咁班老細咪好著數
總之你工作所得嘅報酬 唔理佢叫乜撚野好
佢遲過七日出你就可以屌鳩佢

請問多句,去勞工署
追數程序係點
我已100%確定唔會再做
唔怕得罪
做過一期
好似等左兩個月先有
不過唔等錢洗冇理佢
欠薪有利息係味按法理都應該可以追
多謝大家肯應我😭
開頭仲怕事唔敢出聲,打算硬食無人會理同俾意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞