大學電話調查員拖欠薪金

98 回覆
5 Like 2 Dislike
大學電話訪問調查員一問
https://lihkg.com/thread/215645?ref=ios

如題,轉台睇下有冇更多人俾到意見

嶺南,公共管治部門

我上個月21-23 翻左三日
佢話我下個月差唔多時間就可有錢
但呢家都未有,上星期五我問,佢覆我今個星期一應該有,但繼續拖,我今日問,佢話過多兩星期,因為上個月太多問卷調查,好多人,所以要兩星期後
窮學生,等錢開飯,果果月岩岩夠錢用
呢家拖糧打亂晒計劃,唔知點算,無錢開飯
佢出糧好似當alllowance

但招聘時寫薪酬,請問受唔受勞工法保障
就算最都當allowance ,但將紙講話薪酬
我只係想早d拎到錢,開飯
做完野按時間出糧唔係應份咩
求幫忙,人間有愛
大學出糧應該都唔關dept個邊事
打去fmo問下啦 應該30號先出
大學出糧應該都唔關dept個邊事
打去fmo問下啦 應該30號先出

佢話要過兩星期先出
姐係5月10幾
Fmo係咩,嶺南有冇架
我真係唔到窮到無錢開飯多唔會乞翻份糧翻來
幫推
點解翻左工都唔可以按時出糧
有冇人可以教下小弟點樣可以解決件事
定無方法,要問人借住錢先
大學返電話調查不嬲都有拖無欠架啦
佢地對完數仲要比finance嗰邊搞

唔好意思,佢將紙寫薪酬
係味受勞工法保障
遲過30日可以因遲出糧計息之類
支付工資
工資在工資期最後一天完結時即到期支付,僱主必須盡快支付所有工資給僱員,在任何情況
下不得遲於工資期屆滿後 7 天。僱主如果未能依時支付工資,須就欠薪支付利息給僱員。

違例與罰則
僱主如故意及無合理辯解而不依時支付工資給僱員,可被檢控,一經定罪,最高可被罰款 35
萬元及監禁 3 年。
僱主如故意及無合理辯解而不支付欠薪的利息給僱員,可被檢控,一經定罪,最高可被罰款
1 萬元。

唔好意思,佢將紙寫薪酬
係味受勞工法保障
遲過30日可以因遲出糧計息之類

俾我學下,等我得個知字都好
樓主都算係大學生,
咁大個人呢D野自己搞掂啦,
學校有你返工record唔會出比你既,
追唔到個stanley再唔係米直接搵PGP,
上黎問應該無人會出到糧比你
樓主都算係大學生,
咁大個人呢D野自己搞掂啦,
學校有你返工record唔會出比你既,
追唔到個stanley再唔係米直接搵PGP,
上黎問應該無人會出到糧比你

我有問佢地,佢地答覆係拖多兩禮拜
我有睇過勞工法
佢應該當allowance,不過我睇招聘時寫薪酬
所以就上來問受唔受勞工法保障
拎翻應得賠償
你知啦,香港d政府部門邊得閒理我
同追數都要有理據
所以就問下大家
推一推
我無意好似之前其他人post,借連登收數
只係想問一問我受唔受勞工法保障
求各位大佬幫幫手
#
有錢邊個會在意幾日人工
唔到山窮水盡都唔會乞人答
有無簽約?有無錄低佢講野?
呢啲係咪要等齊番同1個post啲人番晒啲更先開始計30日架

假設份臨時工係由1/3-15/4 但你只係番左23-26/3呢段期間 但有人係番到15/4
咁佢10/5都唔算過左30日

因為我之前做過份工係咁計出糧日期 可能要等1個月先出糧

等錢洗點解唔搵炒散做 高人工過佢 又即時出糧
呢啲拖撚到戇鳩
我都唔記得拖撚左幾耐
好耐以前聽過有人拖到成皮都未出糧
俾好多人屌到仆街
不過有拖冇欠既
可能係學校果邊處理得慢
但我果間會用英文寫明係allowance黎
40蚊都做
我做既係嶺南自己搞
4個鐘當6個鐘,同時計$45
因為當時唔夠人,特登打電話叫我做
我真係等個千零銀開飯
講好21,22俾 之後又拖到今星期一
最後又話要拖多兩禮拜
佢招聘email寫薪酬
唔係津貼allowance
我可唔可以當佢誤導我
照受勞工法保障
我做既係嶺南自己搞
4個鐘當6個鐘,同時計$45
因為當時唔夠人,特登打電話叫我做
我真係等個千零銀開飯
講好21,22俾 之後又拖到今星期一
最後又話要拖多兩禮拜
佢招聘email寫薪酬
唔係津貼allowance
我可唔可以當佢誤導我
照受勞工法保障

我只想問呢個問題
因為勞工法話超過一個月,可以計息
反正我唔會再做,同好急用錢,窮學生所有洗費生活費,hall錢都係自己交
來交又要交$500 hall錢
呢啲係咪要等齊番同1個post啲人番晒啲更先開始計30日架

假設份臨時工係由1/3-15/4 但你只係番左23-26/3呢段期間 但有人係番到15/4
咁佢10/5都唔算過左30日

因為我之前做過份工係咁計出糧日期 可能要等1個月先出糧

等錢洗點解唔搵炒散做 高人工過佢 又即時出糧

佢係分唔同問卷去做,一個個project 做
但勞工法唔係計每個人既離職,做完個日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞