有無人養開觀賞魚/鬥魚?

492 回覆
77 Like 10 Dislike
Lm 想知
魚好似唔使去海關申請
真係好 搵到呢個 post 無爬晒文
但真心請教鬥魚要點養先唔會咁易死
養過幾次 最長都係 keep 到 3星期
因為都係比小朋友睇下 設備盡量簡單啦
最緊要水質,水溫
想養得耐就最好齊裝備啦
另外而家開始凍,有機會需要暖管
低過25度就好易病死,最理想係27-28
哦 咁即係要加暖管 但個缸仔得20x15x15cm 好似無咁細暖管? 同埋要比咩佢食好呢?
唔加暖管可以買暖氈仔
可以買鬥魚專用嘅糧,加乾紅蟲,有生嘅都得
啲顏色會鮮色啲
養緊蝦同其他細魚
連登啲水族po好冷清咁
大家有無試過啲魚腸塞?

我有條斑魚個肚越嚟越大
本身以為佢大咗肚
點知成個星期都無生
今日游水已經側埋一邊
我諗係腸塞到個swim bladder 都頂鬼住埋

而家隔離咗佢
唔再餵佢食嘢
睇下佢之後會點
之前睇過篇文係話餵綠豆泥
Google下先
以為係鬥魚sor

病毒性神經壞死病
發病特徵:壞死病一般發生在3-4周的魚苗上,魚苗患病後開始沒有特別的表現,但是食慾會逐漸下降,不跟隨魚群一起遊動。但是隨着病情的蔓延,病魚會像「旱鴨子」一樣,無法正常遊動,肚子仿佛吃多了變得非常大。時常會仰卧在水面上,就是農村所說的「翻白」,將病魚撈出會發現病魚頭部又紅又腫,腹部膨脹,魚鰾也會變得比平常更大,充血紅腫,一般在一周左右就會死亡。

防治方法:壞死病主要是以預防為主,在購苗的時候就要認真檢查苗種,避免選擇攜帶病原或者是病種,應該立即燒毀。發現病魚後要及時撈出,與其他魚分開飼養,使用漂白粉對池塘進行消毒。溫度較高時,降低養殖密度,保證餌料水質的優質,提高餌料營養,增強魚體的抵抗能力。
By Google
https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/5bb94ql.html
好似好嚴重咁
我而家就係餵緊綠豆泥
但佢麻麻哋食

初頭兩日唔俾食嘢
即係游水正常返
但個肚仲係超大

希望呢幾日餵綠豆泥會有用啦
巴打用齋缸?有無加濾水器同埋懶人葉
清缸
通常無屙屎/病/爛尾先會放葉
新手想養,爬完文想問下係咪咁做:

1)事前買缸,缸要有蓋,可以唔洗泵/濾水,養水幾日(鳩擺鳩曬),可以買個擺設比魚匿埋(但唔好尖)
-上面話最好keep28-30度水溫,咁係咪要買發熱管?
-洗唔洗買個超細流既泵同濾比佢?缸唔大,我諗大約A4 size

2)買魚番黎對水30分鐘,再慢慢混合拮袋20分鐘

3)換水三日一次,用碗「不水」?每次最多換一半,新換既水同樣要養

4)餵糧一日兩次,每次好少

5)定期吸管吸屎

唔該哂巴打
細缸要蓋,大缸可以降水位
我個人建議人道啲,魚缸至少都15L咁可以俾佢地大幅度游下,10以下不如直頭養蝦算
對水對到愈少外來水愈好,始終唔知出面啲水會唔會有加啲乜
最好另外用保鮮袋入缸對水,原裝袋出面多塵又污糟,入面又唔知會唔會有螺卵/藻/病菌依附
唔該哂 另外係咪每日比佢照鏡10分鐘,等佢hyper下
好似係
係呀
有個吉缸之前養孔雀,成日頂盡幾個月就死,鬥魚會無咁易死?有無suggest點玩,洗唔洗清道夫?淡水ga ma?
仲有想問埋欖仁葉/藥水/黑水?

係咪好似上面巴打講有事先用? 因為爬文睇鬥魚鐘意弱酸水,但欖仁會搞到缸水變黃
我以前都有養過孔雀,係咁生,養極都唔死,仲要4條變40條,反而鬥魚好易病
點養可以爬文
唔洗清道夫都得
係淡水
睇下你果條係咩款嘅鬥魚,原鬥/將軍都適合用欖仁葉水,其他就唔洗都得,有時唔落仲好,聽過有人養白色半月加葉水養到條魚變色
覺得煩可以呢d日本medaka
易養又易生仔 唔經唔覺養到一屋都係
明白用葉水 缸水變黃係咪無可避免
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞