有無人養開觀賞魚/鬥魚?

492 回覆
77 Like 10 Dislike
Thx 巴,差啲買錯
I heartily recommend you read "Fish" at your leisure. It's a wonderful book 📖 written by Margaret Dion, Leonard Aguilera, Christina Lavigne, Avril Deschanel, Zooey Gordon-Levitt, Joseph Gomez, Selena Skovbye, Tiera DiCaprio, Craig da Vinci, Leonardo Ferguson, Margot Bernstein and Leonard Robbie.
買3條米奇返黎同3條班馬擺同一個缸
過左兩晚死曬今朝見到啲蝦食緊條屍
係咪俾斑馬狂追同啄
我見唔到斑馬有咬佢地
但會唔會係餵個陣唔夠啲斑馬爭先餓死
你個缸本身有幾大?
上網睇斑馬係schooling fish, 要五條先無咁aggressive
同埋太細缸又會燥底
一定唔係缸太細,而且個缸仲有啲蝦同鼠魚都冇事
不過我也以為3條都夠,原來要5條咁多
會唔會未對好水,啲魚未習慣個生態
都有可能
不過我見佢又養咁多嘢
應該對水呢啲基本嘢實識掛

都有可能係啲魚本身有病
真係好難講
養緊條藍色馬尾,係金魚街買18蚊一條, 都養左成一個月都有, 無特登買betta fish糧比佢食, 普通魚糧都食
想請下你地用咩tank?
點解要落酸葉? d水係咪會變黃?
咩叫燒尾?
我想問....我條公betta fish成日噴泡泡食上面, 之後d水又勁污糟
一星期換一次水左右, 係好污糟, 好似d精咁漂黎漂去
穩定水質
因為水質唔好或者魚仔有壓力咬條尾令條尾爛 會好似無咗一忽忽咁
噴泡泡則係起泡巢係健康嘅跡象,可以爬文睇下
唔想成日污糟換水可以得閒倒走少少面嘅水,加啲新嘅
方型裸缸
set齊野嘅草缸都有
補充
或者可以試下餵野食果陣餵少啲,會無咁多沉積物飄嚟飄去
I see
咁點先知水質唔穩定?條魚會唔鐘意?
哦。。。咁我條魚無呢個問題係咪唔使理?
我每次都一次換晒全部水。條魚都無乜野
想問下鬥魚會唔會養到好大條
係呀 但係水質好緊要
換水最多換一半最好唔好全換,太大改變好易整病條魚
唔會 通常幾cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞