有無人養開觀賞魚/鬥魚?

492 回覆
77 Like 10 Dislike
都係普通單反加支微距鏡,無咩特別
果陣細個玩 無乜錢買靚魚 都成十年前
不過展鬥係香港真係好冷門下 有賣嘅店都唔多
未識分邊啲叫靚邊啲叫唔靚,對我黎講隻隻都好靚,好有個性
有冇巴打熟邊隻水草咁鬥魚,定其實都係隻隻得睇我點養
主要係水溫問題,要搵啲耐高溫嘅水草,
因為鬥魚唔可以太低溫,但好多水草都要去到23度先生得好,但鬥魚最好25度以上,最舒服其實28度,仲要睇有無CO2,鬥魚又唔鐘意大水流,要認真諗有好多野要考慮。
不過又咁講,其實生物適應性都幾好,只要唔好急,俾啲時間啲魚適應其實無咩所謂,我依加魚蝦草一齊養都無咩問題,但鬥魚一定無單缸養狀態咁好,色丫鰭丫都會無單養咁靚囉。
我依加2尺缸有:
鬥魚,30隻蝦,15條噴火燈,10條月光鼠,6條小精靈,仲有小量其他細魚,草就有啲宮廷,虎耳,天湖荽,幾種丁香,好雜下。

嘩屌
Dream setup
底泥係咪用ADA power sand + Amazonia v2
ADA power sand + Fluval 泥,個人覺得ADA泥太肥太易碎,心急開缸試用Fluval,感覺良好,開缸5日落生物,兩星期已經穩定到
最好清缸養 靚嘅鬥魚
同意,如果只為養一條靚嘅鬥魚最好係清缸,不過我自己又覺得南美blackwater景咁養條魚好似會開心啲咁,盡量整返近似佢哋原生地嘅環境水質會,種下陰性水草咁開心啲(雖然依加大部份鬥魚都係人工繁殖出黎🙈)
而家夏天啲魚最好火 好鐘意睇佢起機
清缸無草佢哋會唔會無地方休息

棵木啲一粒粒係咪蟲卵
佢地開開心心俾我養就好
唔係螺卵咩
但係我得一隻黑金剛螺
有時唔關事架,啲新草好易有螺卵,之後入咗缸就會現曬型
我最近呢幾個禮拜冇擺新草wor潛伏咁耐架咩?
螺我又唔怕
唔通係魚子?你條魚M到?
似螺蛋,應該係隻黑金鋼入缸前俾人搞大咗個肚,入到去就生孵唔到出黎嫁,可以手動整走佢
如果無害我就唔特登整走了,等啲蝦食左佢
隻螺入缸半年都有可能黎m
最近死咗幾條四間,魚缸剩返兩條大四間唔肯食嘢,郁得好少,但啲四間bb仲好活躍好有精力

兩條大四間啲鰭冇爛,見唔到有白點,隻色仲好靚,開始瘦但係都唔肯食嘢,有恒常換水。想請教下佢發生咗啲咩問題,可以點解決
有無相?
個缸有無加咗新野入去?
兩星期前加咗新魚
條魚個樣仲好正常,同以前冇唔同,就係冇乜精力同唔食嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞