有無人養開觀賞魚/鬥魚?

492 回覆
77 Like 10 Dislike
有機會新魚帶咗啲菌落你個缸
可能要隔開啲bb同啲大嘅 唔係連啲bb都病埋就唔好
試下降水深同加暖少少啲水得唔得先
可以keep 住每日喂下睇下食唔食 無食記得撈起啲糧
隔咗大嘅出嚟,bb仲好活躍

加少少鹽會唔會好啲,同埋點計加幾多?
同埋有冇藥醫
啊 係啊
佢哋透氣透得好快,個腮蓋一秒開合三次咁
新手養鬥魚,唔識養,結果爛哂尾
救咗差唔多2星期,1-2日就換1/3嘅水,有落bettafix,又落欖仁葉,又加少少aquarium salt
啱啱佢終於開始嘔泡同游得快,雖然條尾仲未完全恢復
留名學養魚
利申未試過
不過要用粗鹽+最好係魚街問店員買專用嘅(最多俾人屌"隻隻都一樣架啦!"),每日拎佢出黎隔離缸浸 缸水(50%)+落咗粗鹽又養咗嘅水(50%)30分鐘,落幾多鹽視乎你個隔離缸幾大同咩事,通常1L水3g鹽。
0.1~0.3%濃度
─可做一般預防功效。
0.3~0.5%
─可有效控制寄生蟲害滋長。
0.6~0.8%
─最常用到的濃度是0.8%,可有效治療感染潰瘍等病害,但不可長時間浸泡。
1~3%
—可驅除害蟲,不可長時間浸泡
睇說明書同上網搵資料,爛尾一係水質差一係餵唔夠一係太熱太凍
有冇多啲Detail:有冇養水餵幾多糧etc.
啲水要加暖到幾多度?
鬥魚真係好靚
28~30度
28係鬥魚環境最適溫度
30以上啱溶氧叫醒佢
可能太凍,人係加拿大,一發現佢爛就買咗個發熱器比佢,會keep係25.5℃
養水會養大概2日,之前再滴少少tap water conditioner先換水
糧嘅話佢病咗之後大概2-3日先餵一次,一次5-6粒,唔知啱唔啱,因為上網睇到話病咗唔好餵太多

唔該巴打指教
同上面一樣啦
28度係鬥魚環境最適溫度
一黎換個好少少嘅暖管,不過換水都要小心啲,你個桶啲水會好凍,一次過加入去會令缸水水溫急降,長期咁做好易有白點
一係逐少逐少咁加水,一係預熱定桶水先放入缸
另外糧最好1~2日餵2~3粒,覺得唔夠可以買啲碎糧做零食(當然話明零食餵1~2粒夠啦),一次過餵太飽都唔係好事
三個月前影, 依家返工冇打理 有得佢劈喺度…
咩牌子超白缸,幾清咁
利申想換缸又未搵到心水,之前用kotobuki普通玻璃灣缸
心大心細唔知買億鼎45度定UP ulter white 好
UNS缸.
明白,唔該哂巴打
ching兄 缸魚得一條鬥魚?
有無試過養2條?
新入缸2星期 第一次養
想問 養2條係咪會係咁打架?
有無成功養到2條鬥魚既例子?
好想買多條半月。。。。。好鬼靚
之前一直種草為主 燈魚都係配角叫做有
d野係個缸到游下就算
但買完條 半月 番黎,真係勁好j

https://youtu.be/JQWku7_LGvw
而條4K link黎,係電視播好鬼正
鬥魚公唔可以兩條擺同一個缸架
會打到半死
乸嘅話可以 但係缸要夠大

條魚仔好靚仔
死。。。我都唔知而條係咪公。。。。
係公嚟
乸條尾細啲
市面上大部份都係公
o....姐係無得買多條
你可以試下間開個缸一半嘅
但係就無咁好睇
缸呢啲野大家都係越養越多個
全缸都養班馬 咩色都有幾條 再加條金青苔我覺得我似養草多啲越養越大棵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞