LIHKG 箍牙集中討論區 29

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
我有深覆合 骨哨 但揾左佢箍 見佢又包骨釘
我已經冇食硬野但唔知點解都甩兩粒 一起身牙都未刷就發現甩左
唔該晒因為我未去過MK鄧
不過不知佢種牙技術ok or not. 當時待診同個ar伯吹水,ar 伯等佢種一隻牙但佢本身有戴假牙
琴日醫生話整高個牙嚟箍 依家好唔慣
多謝大家咁話啦
頭先發現上排牙最後面個隻(唔知係智慧齒定大牙)嘅側面好似有個洞定痕,唔掂就無乜嘢,但大力掂就痛,想問我應該下星期剝牙時問醫生(唔係黃醫生,姑娘話係另一個醫生剝),定係呢幾日洗牙時去問個牙醫?(唔知可唔可以洗牙時順便問埋)
同埋尋日照X光見到下排有兩隻智齒打橫生(唔痛),但醫生話可以COOL完先剝,不過剝個位有難度會有風險,我屋企人就話一定要剝,我應該點做好
可能係蛀牙,你洗牙時問下牙醫啦,我都係洗牙時個牙醫用一部機仔喺我口腔影相先發現有隻牙蛀咗少少有個洞,咪我係完全唔察覺,之後佢幫我補返~

牙醫叫你cool完先剝嘅原因係?如果打橫生而冇逼到前面隻牙的確冇急切性要去剝嘅,橫生智慧齒好多都好近神經線真係有風險,而你又唔痛,咪信醫生講
唔好意思,我講得唔清楚,我睇張X光係隻牙完全打橫,但無生出嚟。黃醫生就話我剝下排智慧齒有風險,所以可以箍完再剝,或者唔剝都可以。(好似係咁),不過我呀爸就話一定要剝,仲話而家唔痛唔代表遲啲唔痛。
冇生出來係仲喺牙骨定點?
我覺得都係信牙醫專業嘅意見
效果幾明顯, 可唔可以share牙醫資料?
期待
Consult 完 58K 箍兩年
D牙太迫 應該要剝四隻牙
諗住睇多兩個醫生再決定
希望今年箍得成啦
好期待呀
So far so good??
記得第二日痛到連炒蛋都食唔到
我啲牙本身冇咁大隻
天生不過個醫生好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞