LIHKG 箍牙集中討論區 29

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
拎x光同報告去到外國先搵醫生箍啦
我上箍後
有屋企人上箍前
睇醫生
唔會
係會要箍耐少少咁
講究嘅話一定係專科
普通牙唔睇但專科幫你睇埋個牙根angle同舊骨
唔係淨係齊
隻牙個angle唔同,會影響上唇嘅情況eg厚薄
可以嘅話一定係專科
到時要再箍仲煩eg root resorption
我上左兩日
左邊冇唔舒服好正常
但右邊咬落去就有啲唔舒服,淵淵地,但接受到
好多謝你咁詳細回覆我,我已經book左幾個專科醫生consult,但book既時候唔係次次都記得講我係箍第二次要打去問問

純粹好奇,根據你既經驗,請問好多專科牙醫係一聽到二次矯齒就唔接,定係都會consult後睇情況先決定?
一係中環梁醫生?呢度都有好幾位搵佢箍,都係55k左右
咁睇姑娘英文都幾好下
我係比左cooke同陳醫生(唔係專科)既卡片我
專科基本上有一半都唔接,係直接知道係二次矯齒就唔接唔會理你有冇剝過牙定點,唔會嘥時間同你consultation啦,所以你最後打去再講清楚~

你bk咗邊幾個?
追po 大把
黃x光
梁x莊
伍x山
白x庭

黃醫生同梁醫生book既時候有講係箍第二次,姑娘都好好人有進一步問我既情況,無話唔接
陳醫生好似曾經係朱咪咪個度做
唔知第三個接唔接,其他都接,我有consult過黃同梁,白有打過去,不過佢唔包固定器同經驗又冇黃同梁咁多所以最後冇去consult
好決定~
我好後悔consult完梁醫生冇即刻去馬,咪一早上晒箍
如果你住伍附近都真係唔錯,佢一定最平
我住港島所以淨係揀港島醫生
啱啱打左去伍醫生,佢都接見你地個個講梁醫生好我都好想快d去consult,打電話book既時候已經覺得d姑娘好好
想問下你consult完黃醫生覺得佢點?最尾無揀佢係咩原因?
我都搵緊二次矯齒牙醫多謝你咁仔細share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞