LIHKG 箍牙集中討論區 29

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
想問下剝牙之後 一般要點樣護理個傷口?
保護血塊保護血塊保護血塊~

頭24小時唔好漱口同刷牙(所以我剝之前食飽晒刷晒牙先去),麻醉藥過咗之後都會有少少血絲流出嚟但可以唔洗理,除非有好多血先再要換紗布整住,之後佢會凝固咗血塊喺傷口上面,千萬要小心唔好大力飲水同吞口水,冇咗舊血塊會有dry socket。之後幾日都係食下流質食物咁,刷牙避開個傷口唔好咁大力,但都可以輕輕清潔下,刷完牙同食完野都用冇酒精嘅漱口水清潔口腔,有食物殘殘跌落啲窿度就漱口浪出嚟,如果浪唔走就由得佢,人體會自己分解食物,傷口慢慢埋口亦會推返啲污糟野出嚟。大約一星期度剝完牙嘅牙窿入面都會埋咗口,唔會再有感覺,但大約要3個月先會慢慢變平~
有冇人岩岩上箍比粒戒指刮到好痛
維持左幾多日先好啲
唔該晒絲打 好詳細 !
我今日岩岩剝牙 麻醉藥既藥力開始散 傷口痛痛地
大概三日
之後d牙肉會生繭就唔刮架啦
有冇用牙蠟痴住刮肉個位
唔知關唔關我響麻醉未過就食左粒止痛藥 麻醉過左都冇痛過
有啊 不過一拎走食野好痛
係啊 上次上箍聽到姑娘叫佢上面等 個人問仲有幾耐 唔記得姑娘話仲有4定唔知5個人 你預20分鐘到
尋日打去想約時間痴番甩左嘅粒粒 姑娘話成個8月都full哂 最快要去到9月中 問我即日可唔可以趕去 因為本身醫生放假但太多客要番去做
今日第四日 食野仲係好痛
但唔知佢3萬8包乜野
我驚最後要4-5萬先搞得掂
Consult 都要$1400
我照痴住食野,吞落肚咪吞落肚
拔牙包埋唔洗另比錢
唔好知
依家唔會推介
consultation都好貴下,人地白x庭中環診金都係800. 白x庭好貴下,拔牙要另計,仲要4千一隻
但陳生佢好似本身都讀多d dioploma同進修過。 雖然沒讀上去專科6年。
鄧生真係牙醫星球人,牙醫同行,lihkg高登 baby kingdom巴打個個識佢。最少有光顧佢拔智慧齒
佢不接d simple野架,專做拔智慧齒,箍牙,種牙weekday都full哂。
唔知種牙要幾多錢呢
因為媽咪想整
問過其他醫生要二萬蚊一隻
佢拔牙 智慧齒有一手既,一次拔2隻都好快手。 但麻煩係要一個月後先返去拆線

如果咁多人找佢箍牙,都幾好經驗都幾好,信得過。

18000 一隻 佢有個價格表
有冇巴絲用smile direct club
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞