谷阿莫512字聲明 主張二次創作權

139 回覆
19 Like 91 Dislike
咁改歌cover果d唔係dl開心版先有資格出聲, 攬炒啦
backup佬抵死係佢就咁成條片用黎放youtube賺view賺錢, 乜都冇做過

改歌cover係唔係正版真係得當時人先知 你整睇片用老翻用到咁明顯 又字幕組water mark 又偷拍版咁 大佬家下睇老翻個個都唔會咁大聲同人講 你放上網周圍同人講睇開心版啲人都比佢連累
佢仲要講到好似整完啲片之後 多左人睇套戲
真係多撚謝
其中有一間公司係有話俾佢講晒劇情,仲要係無聊同踩,影響票房同上映計畫損害公司利益,呢個係出發點之一既話,好似suicide squad咁,一上都大把人踩到落地心,一樣票房收得 俾人劇透踩完唔敢上係咩玩法,本身套野都係伏黎?

如果睇一套戲之前知道哂劇情,就算睇果套係神戲都會downgrade 啦

唔明
佢唔係標題劇透,要click play先會睇到,唔想知既人唔click又點會睇到
佢仲要講到好似整完啲片之後 多左人睇套戲
真係多撚謝

而家佢唔咁講點得
好撚煩, 每講一句野隻手都要FING FING 下,
好想斬左佢對手落黎,
讀稿又唔背好, 成日講兩句又接另一段繼續講
原來咁多台灣人唔鐘意佢
尻嗡其實就告唔到,但係背景d片就。。
居然有人講到賺youtube既廣告報酬就唔係賺錢咁, 見到而家連登仔冇撚腦到呢個地步真係好撚心酸

個問題係佢d片係佢自己剪出黎,諗到濃縮d電影加有趣旁白已經係佢的創意啦,係佢自己的創作,賺錢有咩問題? 又唔見你係佢之前整呢d片出黎賺錢1? 根本成班on9仔係度酸

你將不合法片源edit完重放返上網比咁多人睇 同見往有黑警都沖紅燈個啲廢老有乜分別 加上佢成日放啲上咗唔夠一個星期既電影上網加入自己sponsor 入條片
搞臭個party 唔告你都唔係人

條白痴仔仲笑人中學雞思維 用老翻黎搵錢都無犯法
屌你老母,下下講野講到好似趕住去死咁
以前睇過一兩片已經覺點解啲畫面好似未見過
原來條友仔用老翻剪片
其中有一間公司係有話俾佢講晒劇情,仲要係無聊同踩,影響票房同上映計畫損害公司利益,呢個係出發點之一既話,好似suicide squad咁,一上都大把人踩到落地心,一樣票房收得 俾人劇透踩完唔敢上係咩玩法,本身套野都係伏黎?

大片同小眾片嘅分別
你睇返提告d戲其實都唔算係咩大製作, 本來可能都冇乜錢賺係合約跟住大片一齊簽o既豬頭骨黎, 而家仲要畀你膠化套野唔嬲就假
當然你可以話片商小鳩器, 賴地硬
但既然片商之前都有勸過你, 你咪收斂下留下手囉, 唔通以後搞到冇晒小眾電影上先安樂, 尤其佢講到自己咁有“影響力”

大片同小眾片嘅分別
你睇返提告d戲其實都唔算係咩大製作, 本來可能都冇乜錢賺係合約跟住大片一齊簽o既豬頭骨黎, 而家仲要畀你膠化套野唔嬲就假
但既然片商之前都有勸過你, 你咪收斂下留下手囉, 唔通以後搞到冇晒小眾電影上先安樂, 尤其佢講到自己咁有“影響力”

我估之前都有比人叫過收手 幾年前我留意開佢啲片 佢比YouTube 封咗個時都有人係backup 咗既comment 提過有片商叫佢唔好搞呢類片 如果唔係有法律行動 我記得佢幾年前啲片似係DVD片 但係為咗錢走火入魔乜片源都有 又泡菜字幕又偷拍片又支那字幕水印 太陽花個時有成日暗串個班大學生

大片同小眾片嘅分別

有道理,就算伏片片商有佢既立場
開條財路係俾錢佢叫佢唔讚都唔好攪自己套戲
丹麥女孩同immitation game睇完對佢反感,走火入魔左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞