谷阿莫512字聲明 主張二次創作權

139 回覆
19 Like 91 Dislike
個台仔捉蟲啦
佢剪嘅條片本身都係盜版嘅話,你仲點講版權

如果係盜版既話 二次創作權真係唔可以做盾牌
你班撚屌改歌唱埋出黎唔通無擺youtube?
擺得上youtube 就布廣告費架啦 如果你夠hit

你改歌詞 佢出內容咪又係創作
又唔見你地可以整段片好似佢咁
咁好笑又咁多人睇?講到咁易咁

你話佢照拎畫面 你地咪又係照拎足人地個歌既旋律

你話佢拎開心版,你地友改歌又係開心版

搬晒龍門咁 下次改歌唔好放出黎啦

agree,連登太多中學雞根本連邏輯思考係咩都唔知
攞佢同改歌比個班係唔係on9架
佢咁都叫創作?咁都叫心血咩?
咁都攞黎一齊叫二次創作真係侮辱改歌班巴打
咁撚on9係唔係未健心呀班柒頭

點會唔係創作啊,條片自己剪,d script係自己諗
攞佢同改歌比個班係唔係on9架
佢咁都叫創作?咁都叫心血咩?
咁都攞黎一齊叫二次創作真係侮辱改歌班巴打
咁撚on9係唔係未健心呀班柒頭

點會唔係創作啊,條片自己剪,d script係自己諗

咁條片係咪佢自己拍 ?
居然有人講到賺youtube既廣告報酬就唔係賺錢咁, 見到而家連登仔冇撚腦到呢個地步真係好撚心酸

個問題係佢d片係佢自己剪出黎,諗到濃縮d電影加有趣旁白已經係佢的創意啦,係佢自己的創作,賺錢有咩問題? 又唔見你係佢之前整呢d片出黎賺錢1? 根本成班on9仔係度酸
居然有人講到賺youtube既廣告報酬就唔係賺錢咁, 見到而家連登仔冇撚腦到呢個地步真係好撚心酸

個問題係佢d片係佢自己剪出黎,諗到濃縮d電影加有趣旁白已經係佢的創意啦,係佢自己的創作,賺錢有咩問題? 又唔見你係佢之前整呢d片出黎賺錢1? 根本成班on9仔係度酸

你將不合法片源edit完重放返上網比咁多人睇 同見往有黑警都沖紅燈個啲廢老有乜分別 加上佢成日放啲上咗唔夠一個星期既電影上網加入自己sponsor 入條片
搞臭個party 唔告你都唔係人
笑撚左 仲有人撐佢
根本佢拎左人條片黎 速讀劇情
On9當有趣
估唔到好多台灣人反佢
估唔到好多台灣人反佢

佢之前啲片成日暗串綠營支持者人講佢又講 又支持大中華 一早BBS啲人都唔滿意佢
佢拎片源個度已經衰鳩左啦,都唔明上面班戇鳩點解仲要響度死撐
拎開心版做片源 已經柒
再拎二次創作賺錢 再柒一獲
估唔到好多台灣人反佢

佢之前啲片成日暗串綠營支持者人講佢又講 又支持大中華 一早BBS啲人都唔滿意佢

唔講唔知
咁都叫二次創作
全部畫面都系人地同一條片剪出黎
連fair use都講唔上
法理上冇分高質低質
如果佢拎片加自己解說係犯法 高登仔拎歌曲加以改詞都一樣犯法
不服來辯
估唔到好多台灣人反佢

唔講唔知

你睇佢又出席中國網絡紅人活動 又微博又盛就知
話佢淨係踩戲又唔係既,都有正經少少,我係睇佢講lucy 先識佢
不過紅左之後唔吐糟果D唔知係真心定收左廣告費先收口喇
到而家都係主打用一個tone吐糟,連入去睇D五分鐘爛片吐糟都冇興趣睇,對我黎講佢都變埋爛片一份子 告到佢收皮都冇乜可惜,只係關心有先例其他劇透channel會點
拎開心版做片源 已經柒
再拎二次創作賺錢 再柒一獲

話佢淨係踩戲又唔係既,都有正經少少,我係睇佢講lucy 先識佢
不過紅左之後唔吐糟果D唔知係真心定收左廣告費先收口喇
到而家都係主打用一個tone吐糟,連入去睇D五分鐘爛片吐糟都冇興趣睇,對我黎講佢都變埋爛片一份子 告到佢收皮都冇乜可惜,只係關心有先例其他劇透channel會點

agger
睇下睇下覺得好多時佢自己都無認真睇曬就出片太低質
其實外國定台狗都好,我唔明youtube點解唔block呢D用非官方trailer片源做「影評」嘅片,連demonetize都唔做

我當你10% Fair Use,好多多過12/120分鐘嘅片都仲係無野,仲唔計有D人係直接玩埋Spoiler

反而一D原創嘅content provider就玩斷糧玩斷推介搞到好多人要轉去玩patron制收tips生存

我就唔係D咩版權正義撚,但比人捉到證據嘅,你好難用二次創作做擋箭牌
其中有一間公司係有話俾佢講晒劇情,仲要係無聊同踩,影響票房同上映計畫損害公司利益,呢個係出發點之一既話,好似suicide squad咁,一上都大把人踩到落地心,一樣票房收得 俾人劇透踩完唔敢上係咩玩法,本身套野都係伏黎?
其實外國定台狗都好,我唔明youtube點解唔block呢D用非官方trailer片源做「影評」嘅片,連demonetize都唔做

我當你10% Fair Use,好多多過12/120分鐘嘅片都仲係無野,仲唔計有D人係直接玩埋Spoiler

反而一D原創嘅content provider就玩斷糧玩斷推介搞到好多人要轉去玩patron制收tips生存

我就唔係D咩版權正義撚,但比人捉到證據嘅,你好難用二次創作做擋箭牌

谷阿莫 一早bam過 不過開新ACC又重生同keemstar 一鳩樣
其中有一間公司係有話俾佢講晒劇情,仲要係無聊同踩,影響票房同上映計畫損害公司利益,呢個係出發點之一既話,好似suicide squad咁,一上都大把人踩到落地心,一樣票房收得 俾人劇透踩完唔敢上係咩玩法,本身套野都係伏黎?

如果睇一套戲之前知道哂劇情,就算睇果套係神戲都會downgrade 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞