谷阿莫512字聲明 主張二次創作權

139 回覆
19 Like 91 Dislike
低級趣味形容佢d片真係冇錯
係連/高登 賺到錢就係死罪
佢咁做不嬲都係犯法架啦,係睇片商告唔告姐,片商一般都隻眼開隻眼閉,但因為佢踩人地套戲,片商覺得損害到佢地嘅利益所以先告佢姐
睇人仆街就係開心
你班撚屌改歌唱埋出黎唔通無擺youtube?
擺得上youtube 就布廣告費架啦 如果你夠hit

你改歌詞 佢出內容咪又係創作
又唔見你地可以整段片好似佢咁
咁好笑又咁多人睇?講到咁易咁

你話佢照拎畫面 你地咪又係照拎足人地個歌既旋律

你話佢拎開心版,你地友改歌又係開心版

搬晒龍門咁 下次改歌唔好放出黎啦

同意 網路上一定要有絕對自由 我睇有時睇完戲都會睇谷阿莫d trailer 分析or影評 睇下有無miss咗啲咩 其實根本同拍啲歌既cover一樣 你唔會因為睇咗你既cover而唔去聽原唱 同樣道理 你會唔會睇嗰幾分鐘既片而唔去睇套戲 根本就喺啲大商家想搵方法收多啲錢 而youtube就喺我地弱勢最後既堡壘
我識好多台灣人都好討厭谷阿莫

抵撚死
居然有人講到賺youtube既廣告報酬就唔係賺錢咁, 見到而家連登仔冇撚腦到呢個地步真係好撚心酸

賺youtube錢同你有撚關係 咁都要眼紅

on9 你係咪放錯重點 撚係講佢賺幾多錢
重點係 用翻版賺錢=犯法
睇少少字都睇唔掂
唔怪得要去睇谷阿莫

太長啦,太長啦,人家習慣120分鐘內容 cut 到只有5分鐘,你咁多字,最多用5個字講完,是基本吧。
冇谷阿莫幫手宣傳電影撚有人睇咩,
好似係

同意 網路上一定要有絕對自由 我睇有時睇完戲都會睇谷阿莫d trailer 分析or影評 睇下有無miss咗啲咩 其實根本同拍啲歌既cover一樣 你唔會因為睇咗你既cover而唔去聽原唱 同樣道理 你會唔會睇嗰幾分鐘既片而唔去睇套戲 根本就喺啲大商家想搵方法收多啲錢 而youtube就喺我地弱勢最後既堡壘

最大問題係佢用左唔屬於公用領域既野 姐係down套戲落黎就整片!!! 就算HISHE 都唔會用番人地既畫面啦 btw 佢撚有trailer 分析? 佢全部片都係等套戲落左 有開心版先出片
都幾搞笑 有啲電影連dvd都未出你已經剪到,片源點黎
仲未計買dvd應該唔可以用黎做商業用途,business use應該要另外俾license錢
再者佢呢啲叫咩二次創作 拎人地套電影搵錢咋喎

哇拎套戲果5分鐘仲要唔係連續,咁都唔得。以後唔好講咩改圖改歌。
因為論壇會因為有人上佢個網賺到廣告費。你想改圖改歌你改完唔好放上網就得。
你話佢搵錢都係佢搵YOUTUBE 錢。 佢有收觀眾錢?

屌你老味偷換概念到你
改圖改歌有冇開廣告做商業用途先?
有既我都支持創作公司告 而唔係政府提告
Youtube係平台 impression/clicks又咪源於觀眾
大部分又咪係源於佢既片源

咩結論黎?擺得上youtube就收廣告費?屌你老母啦 個個channel 用adsense?
佢所講既創作只係將套戲rephrase
冇谷阿莫幫手宣傳電影撚有人睇咩,
好似係

佢講晒啲劇情邊有人睇
仲要套套都講到唔值得睇咁
LM
佢講到套套都垃圾,又唔見佢拍一套,仲要用盜版出片
佢講到套套都垃圾,又唔見佢拍一套,仲要用盜版出片

誠實預告又咪9成都屌
呢方面我冇意見,佢係行呢個鳩屌路線
但bt 老翻黎搵食就抵比人收皮

最大問題係佢用左唔屬於公用領域既野 姐係down套戲落黎就整片!!! 就算HISHE 都唔會用番人地既畫面啦 btw 佢撚有trailer 分析? 佢全部片都係等套戲落左 有開心版先出片

你話佢up哂成條片就話抵死姐
咁都有問題?
酸民出晒黎 一方面又要屌鳩政府推網絡廿三條扼殺二創空間 那邊廂酸人二創成功紅透半邊天走去屌人二創 只係因為濃縮影片呢個idea唔係d酸民諗出黎 係人地諗出黎 就變左偷 連登仔d廢柴標準得啖笑 得把閪口講講講

偷人套戲嚟講賺view 賣廣告無本生利都叫二次創作?

二次創作就係創作
有無錢賺 唔會影響佢本身係咪二次創作既事實

咩結論黎?擺得上youtube就收廣告費?屌你老母啦 個個channel 用adsense?

冇收錢都可以TAKEDOWN你條片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞