《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(結局篇)

276 回覆
263 Like 4 Dislike
訓醒起身睇文先
樓主今晚有無文啊
家下有一篇,諗住寫曬一次過出
出咗先啦
樓主今晚有冇得出住先
一個壞消息令晴晴同Alex二人陷入沉默,令本來沉重嘅內心變得更加沉重。

「醫生,你意思係話我就嚟死?」晴晴聲音嘶啞。

「如果照咁樣惡化落去,你嘅情況的確唔太樂觀。」醫生答話。

「咁點算呀?醫生你唔可以袖手旁觀,你一定仲有辦法架!?」Alex問。

「辦法其實唔係無,最近美國嗰邊研究左新藥,專門治療呢隻病,問題只係隻藥仲喺試驗階段,實際成效仲未完全能確定。幾日前我地醫院參加左呢隻藥嘅試驗計劃,喺晴晴你病情反復惡化情況下,呢隻新藥或者係一個希望。」醫生回答話。

「試驗計劃?即係要晴晴做白老鼠?」Alex問。

「試藥係自願性質,我地唔會強逼你,因為我地好清楚當中嘅風險,你有機會用完隻新藥後會徹底痊愈,但亦可能隻藥起唔到任何作用,甚或乎身體有可能對藥物有排斥,咁到時就會有生命危險。」

「好似賭大細咁,賭中左就有機會無事好得返,賭唔中就…」Alex講唔出個「死」字。

「其實我都只係提議,最終決定權都係喺病人手上。」醫生話。

「橫死掂死,我覺得可以博一鋪。」晴晴話。

「晴晴,隻藥隨時食死人,唔博得過架,醫生,你仲有無其他穩陣又有效嘅辦法?」Alex問。

「目前嘅話,我地諗住喺現行嘅治療上再作調整,或者能改善到病人嘅病情。」

「雖然隻新藥效果存疑,但我都想試下。」

「個風險太大啦,如果隻藥有咩問題…」

「反正我都係得返半條人命,難得突然有隻藥有機會令我好得返,咁梗係要博一博啦。」晴晴打斷Alex話。

「問題係隻藥連醫生都唔知有幾大機會令病人痊愈,萬一用完藥係得10%機會好返,另外嗰90%機會係身體負荷唔到隻藥,導致有生命危險,咁到時你咪會…?」Alex始終都係講唔出嗰個字。

「可能係調返轉呢,話唔定係90%會好返,得10%有危險呢?」

「就係唔知究竟邊樣可能性大啲,所以先唔好亂試。」

「但係唔試嘅話,我地就唔知隻藥究竟有無效……」

二人為試唔試新藥一事,討論起上嚟。

醫生離開左病房,唔打擾佢地。

Alex唔想晴晴用新藥,覺得博唔過,晴晴就想賭一鋪,雙方就各持己見,結果討論左好耐,最後先達成共識。

「醫生啱先話會對現時你嘅治療方法作調整,可能調整完你嘅病會有改善,其實唔係一定要試新藥架?」

「化療同電療我已經做左幾個月,而情況都無好過,仲一直惡化,依家難得有個新希望,我好想試下。」

「呢個我明,但我驚…驚…」

「Alex,我知你擔心隻新藥唔穩陣,但條命係我自己嘅,我希望你放手俾我為自己揀一次,我想你尊重同支持我嘅決定。」晴晴望住Alex講。

Alex深深歎一口氣,無作反駁,心諗晴晴講得有道理,自己條命應該由自己話事。

「我地應該往好嘅方面諗,你諗下啲科學家研發一隻藥,肯定經過好多計算同好多研究,出嚟嘅成品點會咁容易整得死人?所以唔好自己嚇自己,隻藥一定醫得返好我嘅。」晴晴對隻藥有信心。

Alex沉默左一陣,反復思量後話:「好啦,既然你想試隻新藥,咁我尊重你嘅選擇。」

「哈哈,多謝你支持我嘅決定,同埋都唔好苦埋口面啦,你快笑下啦,依家我有機會好快就好得返,我地應該開心先係。」晴晴笑笑口話。

Alex擠出笑容,心裡希望隻新藥能夠治愈晴晴個病。

兩日後,晴晴簽署接受新藥試驗計劃嘅同意書,表示自己得知亦願意承擔一切風險。

然後晴晴被送到手術室。

呢隻新藥唔係就咁食落口,而係注射到體內,而且每支針都要分時段注射。

醫生、護士會要計住每支針幾時打,假如注射時間錯左,或者打針次序亂左,都會令病人有生命危險。

佢地亦要一路留意住晴晴注射完每支針嘅情況,假設出現異樣就會即刻停止注射。

至於Alex依家就咩都做唔到,只能喺病房出面等。

焦慮不安嘅佢,盡量往好嘅方面諗,祈求隻藥真係幫得到晴晴。

時間過左一個半鐘,醫生都仲未出嚟。

Alex坐喺長凳上,等等下唔覺意訓著左。

之後又左一個半鐘。

「Alex,醒下啦~」

Alex聽到有把女人聲喺度叫佢,隨即就從睡夢中醒來。然而睜開眼一刻,見到嘅唔係晴晴,而係醫生同護士。

「醫生,晴晴佢點呀?」佢問。

「病人佢……」
晴晴
今日早咗,停係呢個位又要等文得閒F5吓
呢個位停點訓
好緊張呀
樓上話出住先,咁就出住一篇先,唔係存心吊癮架
我仲以為今日都係兩點後先更 慣咗手勢入一入黎睇下⋯⋯點知有文⋯⋯
樓主加油
加油呀樓主 F5 已爛
唔好死啊晴晴!!!
係咪要BBQ結局啦
喂呀 諗住臨瞓睇埋先架嘛
DLLM!!!!
頂住呀晴晴
同我好翻啊dllm
差廿幾歲
樓主今晚仲有無文
寫緊,晏啲就出,大家眼訓既話,聽日再睇都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞