《只有做愛的時候我才聽得見聲音》(結局篇)

276 回覆
263 Like 4 Dislike
儘管治療強度提升左,但晴晴嘅情況卻一直都未有改善,甚至繼續惡化。

見住晴晴難受痛苦嘅樣,而自己卻無能為力,呢種無力嘅感覺彷如一塊沉重嘅巨石,壓喺Alex身上,令佢喘不過氣。

晴晴啱先打完兩支止痛針,身上嘅痛楚才得以舒緩,依家訓喺床上休息

佢望到坐喺床邊Alex雙眼泛紅,知道對方頭先應該又喊過嚟,呢排對方都陪伴喺自己左右,連屋企都唔返,淨係喺醫院訓,搞到訓得唔好,黑眼圈仲大過熊貓,佢見到都覺得心痛。

「Alex,你成個禮拜都無返屋企,今晚唔好喺度陪我啦,你不如返屋企休息一下啦。」晴晴開聲。

Alex搖搖頭答:「唔得,我要留喺度陪你。」

「呢排你喺醫院訓得又唔好,精神又差,依家塊面有咁大個黑眼圈,你肯定好攰架啦,快啲返屋企好好訓返覺啦。」

「邊係呢?我一啲都唔攰,不知幾精神。」Alex故作精力充沛,但事實的確如晴晴講嘅,呢刻嘅佢身心都十分疲倦。

「聽話啦,我打完針感覺好好多啦,無事架啦,你放心返去休息啦。」

「但係…」

「唔好但係,乖啦,休息完聽日再嚟探我啦。」

「唔好啦,我想留低陪你。」

晴晴見Alex唔肯返去休息,於是就拎起床頭嘅手提電話,打俾何管家:「何管家,Alex話今晚唔留醫院過夜,麻煩你依家過嚟醫院,嚟接一接佢返屋企呀。」

「晴晴...」Alex未反應得切,對方就講完電話收線。

「何管家佢話過緊嚟啦,你今晚就好好咁返屋企休息啦。」

Alex雖然有啲唔願意,但喺晴晴努力說服之下,最後聽話咁返屋企好好訓返一覺。

臨走前,佢地不捨咁goodbye kiss一下。

半個鐘之後,何管家開車嚟到醫院門口。

Alex上到車,帶上晴晴送嘅頭盔,播放起音樂。

疲累嘅佢瞇埋眼,聽聽下歌,好快就訓著左。

返到屋企,何管家就較水俾Alex沖涼,而Alex就喺客廳餵豆豆食貓糧,臉上掛著一副擔憂嘅表情,心入面一路惦掛住晴晴。

何管家好耐都未見過Alex咁失落,對上一次見到對方咁樣,已經要數到七年前。

而佢內心其實都好希望晴晴可以好返,因為如果唔係晴晴,咁Alex就唔會重新敞開心扉以及揾返真正嘅自己。

所以佢一直都好感激晴晴嘅出現,無奈自己唔係醫生,做唔到啲咩,只能夠默默祝福Alex同晴晴,希望二人最後可以開開心心咁喺埋一齊。

夜晚十二點。

Alex沖完涼,攰到一上床就訓著左,之後發左個夢。

係一個噩夢。

佢夢見晴晴喺病床上,好痛苦咁掩住個肚典嚟典去,最後捱唔住斷氣身亡。

成個夢都好真實,嚇到Alex成個人扎醒左。

佢額頭冒汗,眼角滲有淚水,醒來後發覺原來只係發夢,先至鬆一口氣。

後尾佢都訓唔返,個夢就印喺腦海中,揮之不去。

佢好驚,佢好驚夢境會成真。

結果第二日,佢到醫院探晴晴,從醫生口中真係聽到一個壞消息。

醫生話晴晴病情惡化比預期中快,目前嘅治療完全起唔到作用,話晴晴隨時有可能捱唔到一個月。
今日出住一篇先,聽日盡量出曬,出埋大結局
吓 晴晴要死呀?
可唔可以早啲
可以
樓主加油!個故事真係好感人
好 還我晴晴沙灘日落BBQ
結局:P走出嚟話捐器官畀晴晴,結果二合為一,Alex或成最後贏家
算你啦
睇緊疤俾人sm
惡化點可以兜反bbq好想重甜
上個po有人話結局火化燒剩個子宮環
玩完刀片?
就天光 夠早喇可以岀文
又搞到訓唔著
睛睛頂住呀
Live 左
惡咩化呀無啦啦
晴晴頂住呀
lm
點解越黎越sad
唔准bad ending呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞