【於某一剎那說失意 每日如是】低調置業討論區(331)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
上面for sure
咁即係左面定右面?嗰個reply都係咁
其實28HSE, HOUSE730 d 盤好多都係真
反而你上中原美聯 網上睇樓就好多假。
早2年租樓睇28hse 好多都假盤
d AA 一係就唔覆你, 一係就問你要求係乜, 完全唔提你問個盤, 係咁搵機會介紹他盤
而家都應該係
初步 google 過,原來上年開始放寛左,只要
- 持有單位超過一年
- 簽聲明 declare 自己係退休左
就可以申請將逆按單位出租,同時食租金同逆按 payout
簡單計過,如果我將所有港樓都做晒逆按加出租,每月收入就差不多等同我同女王而家份工既人工
大家覺得結婚置業,雙方父母既居住地點呢個因素重唔重要?
你地會唔會盡量住近啲其中一邊父母?
如果會生小朋友就要
睇下你想唔想同屋企人有個照應
我就一早有覺悟就算生仔都要請陪月工人
所以呢樣嘢唔係我concern
我同另一半應該唔生都買近屋企。一來搬左出去屋企得番2老,二來為痴餐
有呢個選擇,咁退休就更加輕鬆
係咪都可以做資產按揭,可能套得無咁多
分別係每月俾錢供,同每月收錢駛
痴餐同陪兩老其實同一樣道理姐
只係痴餐有實質回報
簡單啲 即係有子女啱前者,無子女啱後者?
長老生活其實都幾悶,住近d俾佢地得閒過黎坐下吹下水,間中佢又煲下湯拎上黎都唔錯。
如果諗住生小朋友,不論需唔需要長老幫手湊,住近d俾佢得閒上黎睇下粒孫,佢地心情都靚d, 除非你自己有車,唔介意車出車入。

粒孫出世之後,睇得出咩叫弄孫為樂,我既地位已經從阿仔,變左做粒孫既老豆,變成家庭金字塔既底層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞