【於某一剎那說失意 每日如是】低調置業討論區(331)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike

玖瓏山3房1263萬 5年蝕逾250萬 (19:31)

文章日期:2020年8月19日

屢錄二手蝕讓的沙田九肚麗坪路玖瓏山,新近再有一手業主損手離場。美聯首席高級營業經理陳國志表示,玖瓏山月瓏閣2座中層D室,實用面積988方呎,屬3房1套連工作室間隔。單位新近以1263萬元易手,實呎12783元。不過,原業主2015年7月以1449萬元購入,期後曾向財務機構承造兩次按揭,持貨5年,帳面蝕約186萬元或13%,若連同入市稅項及雜費計,估計實蝕逾250萬元或17%離場。
其實點樣為之定義係凶宅
如果係上一層同單位咁算唔算係凶宅
最簡單直接方法:打去銀行問估價
估得少 or 估唔到咪係凶宅
有無師兄住緊呢個屋苑?睇落幾靚幾大
低置以上車客為主。同埋呢啲半豪宅,冇車好難住
其實你哋有車嘅話住呢度應該唔錯
我有朋友最近喺嗰度放drone,幾靚
帝堡城。。。。。
無生活配套
買送買日用品,你要行去廣源邨,同公屋爭。
如果將來有小朋友,要落街玩,又係要去廣源,可能好多屋邨童黨。。。
咁我遲啲有時候都去放下先

住果度就... 女皇大概會殺左我

金管局「減辣」救工商物業 按揭成數上限由4成增至5成 阮國恒:不放寬住宅
13小時前

【新增市場人士意見】武漢肺炎累工商物業價格急跌,金管局今日出招「減辣」,放寬自2013年就非住宅物業按揭貸款的限制,按揭成數上限由4成上調至5成,升10個百分點,種類包括工商物業及獨立車位,自明日(20日)起生效。
上述新措施適用於申請人沒有就其他按揭作出借貸及擔保,主要收入來自香港;若果收入來自香港以外地區,上限則由3成升至4成。另外,假若申請人本身有其他按揭或擔保在身,主要收入來自香港的話,按揭成數上限亦有放寬,由3成升至4成;收入來自香港以外地區則由2成升至3成(見表)。
舉例,若果申請人在香港工作,沒有其他按揭在身,買1,000萬元舖位,貸款額可由400萬元增至500萬元,前提是通過供款與入息比率及壓力測試等條件。
起碼兩架車先夠,養車加車位計埋又球幾
果度出左名車位嚴重不足
carparkhk.com 放盤最平 1.8M 最貴 4M 一個位
九肚山樓價咁平,總有原因既
同意,商鋪租金跌
1-2房企硬,3房有跌幅。
其實我唔理淡唔淡,自住樓要買,仲要買間好既
投資樓不必。
當去英美搵唔返果條數,真心唔想走。
送仔女老婆走就OK
移民都好,盡量留港樓收租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞